[vc_row][vc_column][vc_column_text][rcs_slider id=”594″]

2013/14 – Nećemo stati i dalje želimo znati!

Ni u školskoj 2013/2014 Mreža Savjeta/Vijeća Učenika BiH nije stala sa borbom za svoja prava. Ove godine kampanja je nosila naziv “Nećemo stati I dalje želimo znati”. Iako se situacija u školama BiH, po pitanju prava I obaveza, I uopste po pitanju položaja srednjoškolaca u školama, popravila, kampanja se ne završava dok god svaki srednjoškolac ne bude zadovoljan stanjem u svojoj školi. Aktivnosti ovogodišnje kampanje bile su:

1. Istraživanje
2. Literarni sastav na temu “Kako ja vidim srednjoškolsko obrazovanje u BiH?”
3. PST
4. Live sastanak mreSVUBiH

Literarni sastav na temu “Kako ja vidim srednjoškolsko obrazovanje u BiH?”

Mreža postoji zbog svakog pojedinačnog srednjoškolca koji sjedi u klupama srednjih škola Bosne I Hercegovine. Iz ovog razloga se provode sve aktivnosti Mreže, pa tako i ova. Kako bi se uvidjelo u način razmišljanja svih zainteresovanih srednjoškolaca, dio kampanje bila je I ova aktivnost. Pobjednik konkursa bio je Smajil Hodžić iz Sanskog Mosta.

PST- Pričaj samo tiho

Kako bi srednjoškolci pokazali javnosti da se njihov glas u školama počinje polako čuti i slušati, oni su opet izašli na ulice gradova i opština, te su stajali i ćutali sa trakicama na usnama, a onda u jednom trenu progovorili. U rukama su držali činjenice proistekle iz prethodno provedenog istraživanja.

Live sastanak mreSVUBiH-a

Ova aktivnost predstavlja završnu aktivnost ovogodišnje kampanje, koja se održala u Sarajevu. Kako bi pokazali javnosti kakvim problemima se bavi te koja pitanja bi postavili donosiocima odluka, rukovodstvo Mreže je simuliralo jedan sastanak.

Istraživanje na nivou Bosne i Hercegovine

U toku prvog polugodišta 2013/14. godine Mreža savjeta/vijeća učenika BiH (mreSVUBIH) je sprovela istraživanje o potrebama srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Istraživanjem je obuhvaćeno 300 srednjih škola u Bosne i Hercegovine, a uzorak je 14 752 ispitanika. Anketni upitnik su kreirali predstavnici rukovodstva mreSVUBiH-a, a samo istraživanje su realizovali učenici kroz Savjete/Vijeća učenika u srednjim školama.

Sama anketa sadrži 44 pitanja i obuhvata različite teme poput: nasilja u školi, odnosa učenika i profesora, rada Savjeta/Vijeća učenika, prilagođenosti obrazovnog sistema mladima, korupcije u obrazovanju i drugih pitanja značajnih za srednjoškolsku populaciju.