Ajla Hajruši učenica generacije Gimnazije Mostar

Mostarka Ajla Hajruši članica je Mreže vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona. S ponosom možemo saopštiti da je Ajla proglašena za učenicu generacije Gimnazije Mostar. Sjajni članovi i članice Mreže nastavljaju nas oduševljavati svojim radom, zalaganjem kao i brojnim realizovanim aktivnostima u svojim lokalnim zajednicama i školama. Ajla je zasigurno jedna od članica koja je svojim trudom i zalaganjem ostvarila značajne rezultate, te je zasluženo dobila titulu učenice generacije Gimnazije Mostar.

Ajla, reci nam nešto više o sebi.

Uvijek sam više voljela ‘neformalno’ predstavljanje, a mreSVUBiH je uvijek pored medijskog prostora za sve srednjoškolce imao zagarantovanu slobodu izražavanja. I ovaj put ću se osjećati slobodno da se predstavim po svojim nahođenjima. Rođena sam u Mostaru, 9. maja 2001. godine. Pohađala sam osnovnu školu koja nosi ime po jednom od najistaknutijih pisaca 16 stoljeća – Mustafi Ejuboviću – Šejh Juji, a slavi rođendan baš na 9. maj. Tako sam,  krenuvši u školu slavila dva rođendana. Preuzevši titulu učenice generacije u svojoj osnovnoj školi, uputila sam se u Gimnaziju Mostar – drugu najstariju gimnaziju u BiH koja je vijekovima rađala velike književnike, naučnike, umjetnike i akademike uopće. Po pitanju upisa u srednju školu se nisam puno mislila, Gimnazija je bila moja iskonska želja, a ujedno sam htjela sebi dati prostora da spoznam šta je ono što ja istinski volim izučavati i čime bih se voljela baviti u budućnosti. Koračajući hodnicima ove škole, uspjesi su se nizali, a moje zadovoljstvo postajalo sve veće.

Reci nam nešto o vanškolskim aktivnostima. Jesi li volontirala ili učestvovala u radu još neke organizacije ili udruženja?

Bila sam aktivna članica Ekološke i Dramske sekcije i uživala u svim aktivnostima. Tri godine sam učestvovala na Evropskoj noći istraživača, a pored osvajanja pobjedničkih mjesta moj najveći uspjeh su bile ideje, inovacije i projekti koje smo osmišljavali. Redala su se takmičenja iz matematike i fizike, zatim nagrade za eseje. Tri godine sam bila volonter Sajma srednjih škola grada Mostara. Uz sve nastavne aktivnosti uvijek sam pronalazila vremena da odem na probe Umjetničkog društva “Mostarske kiše” čija sam članica već 3 godine. Uporedo sam pohađala kurs turskog jezika u „Yunus Emre“ institutu. Kroz angažman u Vijeću učenika srednjih škola Grada Mostara sam bila učesnik raznih projekata i kampanja Pro-budućnosti. Moje ime se pronašlo i na listi top 20 srednjoškolaca u BiH na konkursu mreSVUBiH-a za najsrednjoškolca. Ponekad se i sama zapitam odakle sam crpila svu tu energiju.

Šta za tebe predstavlja Mreža?

Posebnu važnost pridajem tome što sam bila predsjednica Vijeća učenika Gimnazije Mostar prethodne dvije godine, te članica Mreže Vijeća učenika HNK/Ž – a. Vijeće je za mene bilo mjesto gdje svi imamo iste ciljeve – ostvariti naše ideje, diskutovati, unaprijediti našu školu i stvoriti pozitivnu atmosferu. Istinski sam sretna i što sam i bila dio mreže Vijeća učenika HNK/Ž-a. Za mene je Mreža bila zajednica mladih, ambicioznih ljudi u kojoj sam mogla  pronaći mnogo motivacije i podrške, te stvoriti nova prijateljstva. Osim što sam optimistična osoba, ujedno sam mnogo empatična, volim dijeliti svoje znanje sa drugima i pomagati im. U cijeloj priči online nastave koju je organizovala Mreža vijeća učenika, odlučila sam dati svoj doprinos i pomoći svima koji su trebali pomoć oko savladavanja gradiva.

O tituli učenice generacije…

Po drugi put u svom školovanju preuzimam ” titulu” učenice generacije. Ona ne priča samo o svim zaključnim peticama, o takmičenjima i kojekakvim projektima. Ona priča mnogo više od toga. Priča o traganju za neiscrpnim  izvorom znanja, priča o nesebičnom pomaganju svojim prijateljima, o trudu i zalaganju za progres škole i zajednice u kojoj živimo. Priča o promociji znanja, mladosti, inovacija i ideja. Ova titula je za mene samo pokazatelj mog truda. Beskrajno sam sretna što sam u svojoj okolini imala nastavnike, profesore, mentore, koordinatore i direktora koji su prepoznali moj rad i trud.  Prethodna titula mi je donijela mnogo privilegija, ali i odgovornosti. Smatram da sam je itekako odbranila. Nadam se da će mi ova, baš kao i prethodna donijeti svu svoju slast i sreću.

Šta poručuješ mladima?

Ovim putem poručujem svim mladim ljudima da razvijaju svoje ambicije, da vjeruju u svoje ideje, da pronađu hobije i aktivnosti koje ih zaista usrećuju, da znanje dijele nesebično, da se uključe u omladinski aktivizam i tako doprinesu lokalnoj zajednici, da usavrše vlastita znanja i vještine i na kraju – da se mnogo druže, smiju i pozitivno razmišljaju, jer optimizam je nešto što pristaje mladim osobama.

BRAVO AJLA! ČESTITAMO I ŽELIMO TI PUNO USPJEHA U BUDUĆNOSTI!