Aldin Dedić: Mreža je moja druga porodica

Aldin Dedić dolazi iz Bihaća i član je Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona. Ide u IV razred JU „Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole“ u Bihaću, smjer mašinski tehničar- programer za CNC mašine. Interesovanja i hobiji su mu aktivizam i folklor kojim se bavi već 11 godina.

Predstavi nam ukratko svoju školu i grad iz kojeg dolaziš?

Mašinsko-saobraćajna je jedna od najstarijih škola u Bihaću, samim tim ima pomalo zastarjeo plan i program koji bi se trebao modernizovati. Profesori nisu strogi, a većina uvijek nađe vemena da se posveti učeniku i da pomogne riješiti bilo kakav problem.

Bihać je jedan predivan grad kojeg preporučujem svima da posjete. Bihać krasi najljepša rijeka Una zbog koje imamo dosta turističkih atrakcija poput Štrbačkog buka, Kostelnog buka, Japodskih otoka. Pored toga ima mnogo sportskih i kulturnih udruženja. Kao svaki drugi grad i Bihać ima mane, a to su fabrike koje se poslije ratav nikad nisu otvorile i pokrenule. Njihovi objekti stoje i propadaju, a ni prirodna bogatstva nisu najbolje iskorištena.

Pored aktivnosti u Mreži, da li si uključen u neki rad ili volontiranje u svojoj lokalnoj zajednici ili udruženju?

Pored aktivnosti u Mreži, član sam udruženja Mladih antifašista. Član sam i platforme „Politika mladih“ koja je posrednik između vlasti i mladih i cilj joj je izlaganje mišljenja, ideja članova za savladavanje problema s kojima se susrećemo.

Od kada si član Mreže, i reci nam kako si ušao u Mrežu?

U Mreži sam dvije godine. Ušao sam kao predsjednik vijeća Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole. Moj prvi trening je bio u Cazinu, i mogu reći da mi je to jedan od dražih treninga. Svaki trening Mreže je poseban na svoj način. Pošto sam IV razred moj rad u Mreži kao srednjoškolca i predsjednika vijeća se završava, ali bih svakako želio da se moj rad u Mreži nastavi kao trener ili u nekom timu.

Šta se može uraditi da bi se unaprijedio rad tvoje Mreže ali i rad cjelokupne Mreže?

Mreža napreduje svakim danom i svima bi dobro došao još jedan trening u godini jer bi to svakako unaprijedilo rad. Pored toga mreVUKUSK je dugi niz godina bio proglašavan za najbolju Mrežu. Na sljedećim generacijama je da se još više trude i da uvode novitete.

Koje su to stvari koje svi srednjoškolci mogu pronaći u Mreži a nema ih drugdje?

Mreža nije samo sastanak predsjednika vijeća da bi smislili aktivnosti, to je jedna porodica u kojoj upoznate mnogo osoba koji vam postanu najbolji prijatelji. U Mreži možete upoznati puno mladih koji žele promjene, koji žele da se stanje poboljša. Emocije koje doživite na treninzima te dok realizirate neke aktivnosti je teško opisati i prepričati. Jednostavno ne postoje riječi kojima bi se to opisalo to se jednostavno mora doživjeti. Emocije ostaju zauvijek urezane u srcu i vječno se pamte. Treninzi se  uvijek željno iščekuju kako bi zagrlili osobe sa kojima nemaš priliku da se vidiš svaki dan, a pored toga i kako bi se družili i zezali s njima. Svaki odlazak sa treninga je težak i pun suza.

Reci nam nešto o druženju, poznanstvima i sjećanjima na treninge i iskustvima koje nećeš zaboraviti a vezana su za Mrežu?

Jedno od iskustava koja nikad neću zaboraviti je mirovni kamp na kojem sam upoznao još divnih ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu i koji mi mnogo fale. Volio bih da se ponovo svi sastanemo. Na tom kampu sam stekao puno prijatelja diljem BiH. Isto tako, snimanje filmova će mi zauvijek ostati u sjećanju, posebno zezanje i druženje tokom snimanja. I naravno odlazak u Brisel gdje smo posjetili Evropski parlament i muzej „House of European History“. To putovanje mi je jedno od najdražih, zbog svega što smo vidjeli tamo, zbog svog tog druženja i upoznavanja ljudi. Tad sam prvi put letio avionom. Jedno fenomenalno i nezaboravno putovanje. Pamtiću svaki trening na kojem sam bio jer je svaki poseban na svoj način.

Jesu li mladi danas dovoljno aktivni i zalažu li se za svoja prava? Na koji način se mladi mogu potaknuti na aktivan angažman?

Mladi nisu toliko aktivni, ne zalažu se za svoja prava. Možda još nisu svjesni da su oni budućnost. Kod nas je sistem takav da se mladi skoro ništa ni ne pitaju jer se smatraju nezrelima a ustvari mladi imaju puno boljih ideja i puno više načina kako prevazići neke probleme koje stariji nisu sposobni ili ne žele riješiti.

Reci nam nešto o svojim ambicijima u životu, čime želiš da se baviš i kakve promjene želiš da postigneš?

Za sada najveća ambicija mi je da završim fakultet. Volio bih da se bavim glumom ili modelingom. Promjene koje želim jesu da se ovo društvo počne zalagati za bolje sutra, da počne napredovati i pružati bolji život.

Čime se baviš u slobodno vrijeme, koliko si aktivan na društvenim mrežama i da li ti je to bitno?

Slobodno vrijeme provodim sa porodicom, idem u kino, slušam muziku, crtam, izlazim sa prijateljima. Društvene mreže su postala svakodnevnica bez koje se u današnje vremena ne može, pa tako i ja dosta vremena provodim na društvenim mrežama. Na društvenim mrežama najviše gledam smiješne video materijale, edukativne i informativne portale.

Najdraži film, serija? Kakvu muziku slušaš,?

Najviše volim da gledam akcijske, fantasy i horror filmove. Neki od najdražih filmova su mi „Parker“, „Maleficent“ i „The Nun“. Najdraže serije  su mi „La Casa de Papel“ i „Lucifer“. Od muzike slušam sve, a najdraža pjesma mi je „Ima jedan svijet“.

Najdraža javna ličnost (u svijetu ili kod nas)?

Puno pratim javnu scenu ali neki od najdražih su Jason Statham, Burak Özçivit, a sa naših prostora Jelena Karleuša zbog toga što ne gleda na prošlost, živi život dalje i želi da se na ovim prostorima dese promjene i napredak. Jedan od mojih idola možda nije svijetski poznat ali je zato nama itekako poznat, a to je Ismet Bolić koji je uradio puno toga za nas srednjoškolce i zauvijek će ostati u našim mislima i srcima.

Nešto o tebi da nismo znali a želiš da članovi Mreže i drugi srednjoškolci znaju?

Društvena sam osoba, volim se šaliti i upoznavati ljude. Volim da putujem i upoznajem različite kulture. Uvijek sam tu za svoje prijatelje i volim dati savjet i pomagati oko riješavanja problema.

Poruka svim srednjoškolcima?

Borite se za sve što volite i nemojte dozvoliti da zbog nekih prepreka odustanete, uvijek se nađe riješenje samo budite uporni i samouvjereni. Odlutajte u svoje snove i vidjet ćete koliko ste vrijedni! Što bi rekao Demokrit: “Svijet je pozornica, a život dolazak na nju: dođeš, vidiš, odeš.”