Brojne aktuelne teme mladih obilježile trening mreVUK TK

Drugi trening Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona u školskoj 2020./2021. godini realizovan je 03. maja 2021. godine. Treningu je prisustvovalo 18 predsjednika Vijeća učenika srednjih škola i 2 trenera.

U okviru prvog dijela treninga predstavljen je rad Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini, kao i rad Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona. Novi članovi su upoznati sa misijom, vizijom i ciljevima mreSVUBiH-a. Prezentovane su tradicionalne aktivnosti koje Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH provodi svake godine. Nakon toga, učesnici su se zabavili kroz igru „Vruća stolica“, na kojoj su članovi mogli naučiti kako biranje mjesta u prostoriji u određenoj situaciji zapravo oslikava naš karakter i podsvijest.

U drugom dijelu treninga, srednjoškolci su podijeljeni u grupe kako bi kroz diskusiju razgovarali o temi „Kako mladi mogu uticati na svoju zajednicu“.Tokom diskusije je zaključeno da je mladim ljudima potrebno ohrabrivanje, jer je trenutna pasivnost direktan uzrok ponašanja zajednice prema obrazovanju i uspjehu mladih ljudi. Kada bi mladi osjetili da je njihov trud, rad, znanje i mišljenje cijenjeno od strane okoline, sigurno bi imali više samopouzdanja i hrabrosti da se aktiviraju i doprinesu zajednici na pozitivan način, smatraju učesnici treninga. Razgovarano je i o tome kako mediji i društvene mreže igraju veliku ulogu u društvu i kako mogu biti podloga za uticaj na zajednicu.

Članovi Mreže su potom pripremali nove aktivnosti.