Cazin: Održan kantonalni trening Mreže vijeća učenika USK (mreVUK USK)

Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK), koja predstavlja zastupničko tijelo svih srednjoškolaca navedenog kantona, je u periodu od 19. do 21.10.2018. godine u motelu “Huremagić” u Cazinu, održala prvi kantonalni trening za tekuću 2018./19. školsku godinu u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika BiH. Na seminaru su prisustvovali predstavnici Vijeća učenika srednjih škola USK.

Tokom prvog dana treninga isplanirana i uspješno realizovana kreativna radionica u sklopu projekta “Hoćemo edukaciju za bolju situaciju” sa Centrom za razvoj inkluzivnih praksi Cazin u OŠ “Cazin II”, čiji je glavni cilj bio da se ukaže na to da su sva djeca ista, neovisno od pojedinih poteškoća u razvoju.

– Ovu volontersku akciju smo odradili kako bi stvorili osjećaj pripadnosti kod djece sa poteškoćama u razvoju, bez obzira na njihovu različitost. Osjećao sam se jako emotivno i ispunjeno, te ponosno na sve učesnike, Anel Duraković, drugi potpredsjednik mreVUK-a USK.

Putem raznih radionica i dijaloga srednjoškolci su diskutovali i nastojali riješiti aktuelne probleme srednjoškolaca USK, te motivisati jedni druge za daljni rad putem istih.

Također su i detaljno razradili godišnji plan aktivnosti.
Kroz aktivnost Dan srednjoškolaca (17.11.) se ukazuje na značaj i položaj srednjoškolaca u društvu, te odavanje počasti poginulim praškim studentima. Sljedeća općepoznata aktivnost Mreže jeste Dan volonterizma (05.12.) koji podrazumijeva nesebičan društveni doprinos srednjoškolaca lokalnoj zajednici putem volonterskog rada. Tu je i tradicionalna aktivnost Jedan slatkiš, jedno dijete (JSJD), humanitarna akcija, koja podrazumijeva prikupljanje slatkiša i sredstava za novogodišnje paketiće koji se dijele djeci slabijeg imovinskog stanja ili bez roditeljskog staranja, kao i aktivnost Ne suditi, upoznati se , koja podrazumijeva razmjenu učenika unutar škola (smjerova jedne škole) lokalne zajednice, čiji je primarni cilj razbijanje predrasuda i stereotipa koji vladaju među srednjoškolcima, te mnoge druge.

Izabrano je i novo rukovodstvo koje čine:
• Lajla Žalić – predsjednik, JU Gimnazija Velika Kladuša
• Lejla Habibović – prvi potpredsjednik i PR, JU “Gimnazija” Sanski Most
• Anel Duraković – drugi potpredsjednik, JU Prva srednja škola Cazin

“Nakon uspješnog trodnevnog treninga ostali su lijepi utisci, puni smo motivacije i želje za daljim radom, te se nadamo da ćemo ostvariti još veći uspjeh u ovoj školskoj godini u odnosu na prošlu.”, Lajla Žalić, predsjednik mreVUK-a USK.

Ovaj seminar je finansiran od strane ACED-a i Fondacije “Mozaik”.