Cazin: Održan kantonalni trening Mreže vijeća učenika USK

Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK), koja predstavlja ujedinjeno tijelo svih vijeća srednjih škola ovog kantona, je u periodu od 7. do 8.02.2019. godine u motelu “Huremagić” u Cazinu, održala drugi kantonalni trening za ovu školsku godinu u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika BiH na kojem su prisustvovali predstavnici Vijeća učenika srednjih škola USK.

Srednjoškolci su iskoristili dvodnevni trening za planiranje aktivnosti koje će realizirati u drugom polugodištu ove školske godine.

Jedna od aktivnosti je Kafa sa ministrom-načelnicima  kojom srednjoškolci nastoje nastaviti saradnju s predstvnicima vlasti na nivou kantona i općina. Sljedeća aktivnost Mreže jeste „Drug nije meta“ odnosno aktivnost koja je nastala iz identifikovanog problema koji se ogleda u vršnjačkom nasilju koje je zastupljeno u školama. Cilj aktivnosti je pokazati vršnjacima na moguće posljedice nasilja.Tu je i aktivnost  Ne suditi, upoznati se , koja podrazumijeva razmjenu učenika unutar škola (smjerova jedne škole) lokalne zajednice, čiji je primarni cilj razbijanje  predrasuda i stereotipa koji vladaju među srednjoškolcima, te mnoge druge. Nakon ove aktivnosti će uslijediti Dan dijaloga koji ima za cilj poboljšanja odnosa profesor-učenik. Akciza na život je aktivnost koja ukazuje na problem brze i neprilagođene vožnje iz koje proilaze mnoge žrtve među kojima je i veliki broj maloljetnih osoba. Na kraju godine dolazi tradicionalna aktivnost Ostavi trag preko koje će srednjoškolci promovisati aktivizam i volonterizam.

Na treningu je birano i novo rukovodstvo Mreže vijeća učenika USK, a izabrani su:

  • Lajla Žalić – predsjednik, Gimnazija Velika Kladuša
  • Ahmed Huskić- prvi potpredsjednik, MSŠ Sanski Most
  • Merisa Nesimović- drugi potpredsjednik, JU Gimnazija Bihać
  • Benjamin Duraković- PR, I SŠ „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša

„Još jedan izuzetno uspješan trening je iza nas. Motivacije, volje i želje nam ne fali i zato nas čekaju velike stvar. Prošlo polugodište je bilo i više nego uspješno, a sljedeće nesumnjivo još bolje. Izuzetno sam ponosna na ovu generaciju i sve što radimo.“, Lajla Žalić, predsjednik mreVUK-a USK.