Djeca Abrahama: Trening za srednjoškolce tri najmnogoljudnije religijske skupine u BiH

U tuzlanskoj Behram-begovoj medresi proteklog vikenda održan je trening-seminar pod nazivom „Inicijativa mladih za  pomirenje i održivi mir“ za predstavnike srednjoškolaca u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Trening se realizovao u okviru projekta „Abrahamova djeca“ kojeg je finansirao Kanadski fond za lokalne inicijative.

Treningu su prisustvovali mladi iz tri najmnogoljudnije religijske skupine u Bosni i Hercegovini, a koji pohađaju religijske škole.

Trodnevni trening poslužio je za upoznavanje i približavanje srednjoškolaca koji su prošli različite radionice. Srednjoškolci su učestvovali radionicama izgradnje timskog rada i komunikacije. Najveća pažnja posvećena je kulturi dijaloga, etici te različitim oblicima zloupotrebe medija. Pored toga, srednjoškolci su razgovarali o identitetu i nenasilnoj transformaciji konflikta.

– Kada sam tek došla bila sam zbunjena i nisam znala kako se ponašati te hoće li će neka moja riječ uvrijediti nekoga. Ni u jednom trenutku nije se osjetila neka netrpeljivost ili nelagoda, već suprotno. Ono sto je poseban utisak ostavilo na mene je radionica o religijama jer smo na jako lijep način razgovarali o svemu i dopunjavali jedni druge i niko nije želio da nečija religija dominira već da svi naučimo nešto jedni o drugima, rekla je Kristina Kovač, učesnica.

Trening u Behram-begovoj medresi je prvi u nizu ovoga tipa kojeg će Mreža savjeta/vijeća učenika realizirati u sklopu projekta „Inicijativa mladih za pomirenje i održivi mir“ uz pomoć Kanadskog fonda, a sve u cilju približavanja mladih i razvijanja međureligijskog dijaloga.