Đorđe Nikolić: Želim da doprinesem mladima u BiH

Đorđe Nikolić ima 17 godina i živi u Bratuncu. Učenik je drugog razreda JU SŠC „Bratunac“, smjer – arhitektura. Član je Mreže savjeta učenika bijeljinske regije. Trenira folklor i košarku. U slobodno vrijeme svira gitaru i piše pjesme. Profesionalno se bavi fotografijom koja mu je i glavni hobi.

Đorđe, reci nam nešto o Mreži bijeljinske regije? Koja ti je najdraža aktivnost u Mreži?

Što se tiče našeg rukovodstva, nemam nijednu zamjerku! Svi su na svojim pozicijama jer to istinski zaslužuju i stekli su ih svojim radom i zalaganjem. Svaku aktivnost koju isplaniramo radimo kroz zabavu, ali ipak sa velikom dozom ozbiljnosti. S obzirom da sam se skoro priključio Mreži, nisam uspio da uradim mnogo. Ali za najuspješiju akciju i meni lično najdražu istakao bih aktivnost „Jedan slatkiš, jedno dijete“ u kojoj je naša škola ostvarila veoma dobre rezultate. Naša regija uvijek radi punom parom. Ali u svakom slučaju, uvijek možemo bolje.

Kako si ušao u Mrežu?

Za predsjednika savjeta učenika svoje škole sam izglasan ove godine, a godinu dana prije sam bio potpredsjednik. U Mrežu sam ušao ove godine i to mi mnogo znači, kako u školi tako i u svakodnevnom životu. Bez obzira na to što sam član  tek par mjeseci, osjećam se kao da sam godinama zajedno sa svim divnim mladim ljudima. Za vrlo kratko vrijeme sam  se upoznao sa svima i stekao prijatelje na koje mogu da se oslonim u bilo kom trenutku.

Šta to srednjoškolci mogu pronaći u Mreži? Po čemu je Mreže tako posebna za srednjoškolce?

Stvari koje svi srednjoškolci mogu pronaći u Mreži su prvenstveno veliko razumijevanje i sloboda govora, jer su to najčešći problemi kod mladih. Ali pored tih stvari u Mreži se uvijek može pronaći potrebna pomoć. Moj cilj, kao predsjednika svoje škole i kao člana mreže, je jednostavan. Želim da, koliko je u mojoj mogućnosti, doprinesem mladima. Još jedan problem kod mladih danas jeste neaktivnost i nezainteresovanost za svoja prava.

 Čime se baviš u slobodno vrijeme? Koji su ti najdraži hobiji?

Još kao mali sam pokazivao zainteresovanost i talenat za crtanje i pravljenje raznih stvari od plastelina, gline, lego kockica, itd., tako da sam čak i u osnovnoj školi znao da je arhitektura pravi izbor za mene. Kad bih imao pravo da opet biram, ponovo bih izabrao istu školu. U slobodno vrijeme se bavim raznim stvarima, iako ga imam vrlo malo. Košarku i folklor treniram od svoje šeste godine. Takođe, veliki sam ljubitelj i kolekcionar skejtova i muzičke opreme. Skejt vozim svakodnevno. Već deset godina on mi je glavno prevozno sredstvo. Što se muzike tiče, sviram gitaru, bas i pišem pjesme. Jedna od želja mi je da nekad izdam svoju zbirku pjesama. Kao glavni hobi ili da to nazovem posao, bih izabrao fotografiju. Profesionalno se bavim fotografijom već par godina, pa čak i zarađujem od nje.

Šta misliš o društvenim mrežama danas? Jesu li korisne ili ne?

Društvene mreže su mi sastavni dio života, nažalost. Ali u današnje vrijeme ne postoji osoba kojoj nije. Društvene mreže su danas postale glavni način za sopstveno predstavljanje, kako vas ostali svijet gleda. Evo kao i ovaj intervju što trenutno čitate. Sve se odvija preko društvenih mreža.

Najdraži film, serija?

Najdraži film nemam, ne pamtim imena, ali za žanr bih izabrao trilere. Najdraža serija mi je „Friends“. Nikad mi neće dosaditi.

Tvoja poruka svim srednjoškolcima?

Moja poruka svim srednjoškolcima, kao i svima ostalima je da uvijek imaju hrabrosti da slijede svoje snove, jer jednog dana svi oni mogu postati stvarni!