Drugi trening Dobojske regije u znaku planiranja kampanje

Mreža savjeta učenika Dobojske regije održala je i drugi regionalni sastanak u školskoj 2019/20. godini. Akcenat na sastanku je stavljen na planiranje uličnih aktivnosti vezanih za ovogodišnju kampanju „Želimo znati, kada ćemo prodisati?“. Trening je održan  u subotu, 7. marta, u Američkom kutku u Doboju. Trening su vodili Filip Vidić i Jovana Jokić.

Nakon upoznavanja i kratkog druženja, učesnici su krenuli sa igrom „Postavi mi pitanje“ kako bi stvorili pozitivnu i opuštenu atmosferu za rad. Predsjednici savjeta učenika su zatim detaljno analizirali aktivnosti koje su provedene u prvom polugodištu poput „Savjet u upravi“, „Jedan slatkiš, jedno dijete“, „Međunarodni dan srednjoškolaca“ i druge. Raspravljali su o tome kako da ubuduće unaprijede ove akcije te privuku još veći broj srednjoškolaca da u njima učestvuje. Potom je rukovodstvo Mreže Dobojske regije podnijelo izvještaj sa ciljem poboljšavanja komunikacije u timu. Učesnici su razgovarali o problemima sa kojima se svakodnevno susreću na nivou škola sa ciljem njihovog rješavanja i poboljšanja položaja savjeta učenika u školama te su podijelili primjere dobre prakse.

U nastavku su detaljno analizirane aktivnosti „Šareni defile“ i „Ostavi trag“, koje su isplanirane na prvom regionalnom sastanku. Cilj aktivnosti „Šareni defile“ je podrška osobama sa Downovim sindromom kao i buđenje svijesti zajednice o proširenju njihovih prava.

Predstavnici savjeta učenika bavili su se i planiranjem mreSVUBiH kampanje:”Želimo znati kada ćemo prodisati?”. Ovaj naziv ima dva značenja, preneseno i doslovno, jer problemi koji su obuhvaćeni ovom kampanjom su medijska nepismenost, pasivnost i zagađenost vazduha. U okviru ove akcije prvo će se provesti anketiranje srednjoškolaca, a potom analizirati anketa te objaviti rezultati u Parku narodnih heroja u Doboju 14. aprila ove godine.

Završnica sastanka je protekla u opuštenoj atmosferi druženja i razmjenjivanja iskustava. Predstavnici savjeta učenika iskazali su odlučnost da privuku što veći broj srednjoškolaca za učešće u akcijama kao i veću pažnju javnosti. Cilj je poznat – srednjoškolce potaknuti na aktivizam, humanitarni i volonterski rad u lokalnoj zajednici i školi.