E4U: Kamp za srednjoškolce

Srednjoškolci iz cijele BiH u periodu od 15. do 17. aprila proveli su u Tarčinu na trodnevnom kampu pod nazivom “E4U” koji finansira Evropska unija u saradnji sa Mrežom savjeta/vijeća učenika u BiH. 

Srednjoškolci su slušali predavanja profesionalaca iz BiH i regiona u oblasti filma, produkcije, postprodukcije i pisanja scenarija. Predavanja stručnjaka srednjoškolci su iskoristili za pisanje scenarija filmova koje će snimati u gradovima iz kojih dolaze. Spomenuta predavanja stručnjaka i neformalnu edukaciju srednjoškolaca iz ove oblasti kao i trodnevni kamp finansirala je Evropska unija.

Nakon teorijskog dijela, srednjoškolci su u deset različitih grupa pisali scenarije na pet tema: govor mržnje, odliv mozgova, mobilnost mladih, obrazovni sistem i međuvršnjačko nasilje tako što su dvije grupe pisale scenarij za jednu temu. Potom, napisane scenarije su prezentirali stručnoj komisiji koja je izabrala po jednog pobjednika za svaku od pet tema.

Istraživanje koje je provela Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH među 16.000 učenika iz cijele BiH pokazalo je da su pitanja mobilnosti mladih, problem ekonomskog i obrazovnog sistema, govor mržnje i odliv mozgova identifikovana kao ključni problemi s kojima se suočavaju sami srednjoškolci.

– Ovaj kamp mi je mnogo koristio te sam ponosan na svoju ekipu obzirom da su naš koncept i ideja ušli prvih pet ideja u BiH. Naša grupa je sastavljena od mladih iz Visokog, Zenice, Doboja i Dervente, što znači da nas ima iz svih krajeva te mi je drago jer smo sve uspjeli tako lijepo sklopiti pokazujući snagu resursa mladih. Naučili smo mnogo toga, od samog načina pravljenja videa, cjelokupne pripreme, produkcije i postprodukcije te nam je iznimno drago jer smo uspjeli sve savjete uklopiti u naš koncept. Predivno iskustvo, istakao je Tarik Halilović iz Visokog.