Edna Mustafić: Mreža je zadovoljstvo druženja

Edna Mustafić dolazi iz Bužima. Pohađa Mješovitu srednju školu „Hasan Musić“. Predsjednica je Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona. Aktivizmom se bavi od osnovne škole. Pored Mreže, članica je i nekoliko neformalnih organizacija. U Mreži je tek prvu godinu. Zajedno sa svojim divnim timom želi ići u nove pobjede, a planira da ostane u Mreži duži period. Trudi se da bude najbolja verzija sebe. Edna ističe: „Ne tražite sebe u drugima, već upalite vlastitu lampu uspjeha u sebi.“

Edna, predstavi nam svoju Mrežu i aktivnosti koje ste do sada završili?

Kao predsjednica Mreže vijeća učenika USK-a ponosna sam na naš tim i na aktivnosti koje smo uspješno odradili. Realizirali smo pet aktivnosti u prvom polugodištu, a to su: „Upoznaj pravila, upoznat ćeš nas“, „Dan srednjoškolaca“, „Dobro biram, volontiram“, „Dan dijaloga“, „Jedan slatkiš, jedno dijete“. Trenutno pripremamo aktivnosti za drugo polugodište, ali su nam planovi promjenjeni zbog trenutne situacije u zemlji. Rukovodstvo Mreže čine još Sara Dejanović kao prva potpredsjednica, i Alma Nuhanović kao druga potpredsjednica. Pored formalnog dijela, moram istaći da smo jako dobre prijateljice i van Mreže.

Kako koristiš slobodno vrijeme? Čime se želiš baviti poslije školovanja?

Odlična sam učenica u Gimnaziji. Pohađala sam nižu muzičku školu i svirala gitaru. Još uvijek nisam sigurna šta želim studirati, ali me privlači medicina. Majstorica sam karatea crni pojas 1. dan. Karate treniram već nekoliko godina i to zauzima posebno mjesto u mom životu.

Reci nam nešto o tvojim iskustvima u Mreži? Po čemu je to Mreža posebna?

MreSVUBiH predstavlja veliku ljubav, omogućila mi je da imam prijatelja u svakom gradu BiH. Stekla sam više iskustva, znanja i nova prijateljstva. Vremenom sve više shvatam vrijednost aktivizma i volonterizma. Kroz ovo što radim želim doprinijeti svom gradu, kantonu i državi. Također, želim širiti sreću i pozitivu energiju gdje god da se nalazim. Zato mi je jedna od najdražih aktivnosti Mreže, “Jedan slatkiš, jedno dijete”. Osjećaj topline dok dajemo paketiće djeci koja to sebi ne mogu priuštiti je neopisiv. Radujem se daljim konferencijama, seminarima i druženjima. Ponosna sam što sam dio ovog uspješnog tima i ove predivne priče.  Kad nešto radim, želim “skinuti obični zastor”-dodati nešto novo i neobično. Volim upoznavati nove ljude i druge kulture, i putovati. Idem za novim i drugačijim stvarima.

Misliš li da su mladi dovoljno aktivni? Šta trebaju učiniti da promjene društvo na bolje?

Većina mladih danas nije aktivna baš na ovaj način kao mi u Mreži. Voljela bih kad bi svi mogli osjetiti sreću, uspjeh i zadovoljstvo koje ostvaruje Mreža. Pokušajte i vi, postanite dio neke uspješne organizacije, borite se i zalažite za svoja prava. Steći ćete lijepa prijateljstva i imati prijatelje na koje se možete osloniti. Ne osvrćite se na negativne ljude i njihove misli oko vas, pređite prepreke i nastavite dalje još jače. Šta više, pokušajte i njima približiti aktivizam i volonterizam. Budite “žedni” uspjeha, vaš glas i mišljenje je bitno, možda baš vi možete nešto promijeniti. Iskoristite momente, bolje greška nego propuštena prilika! Pronađite i vi sebe,  idite dalje za svojim željama i ambicijama ka cilju, jer svaki dan donosi nešto novo.

Tvoja poruka svim srednjoškolcima?

Iskoristila bih jednu kinesku poslovicu koja glasi:  “Dan bez osmijeha je izgubljen dan.“ Širite ljubav! Budite nečije sunce poslije kiše!