Emira Hamzić: Mreža je razumijevanje, ljubav i potpora

Emira Hamzić dolazi iz Tuzle, i pohađa Gimnaziju “Ismet Mujezinović” u Tuzli. Predsjednica je Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona i potpredsjednica Mreže vijeća učenika Federacije BiH. Aktivno volontira i članica je mnogih organizacija u svom gradu, od kojih posebno izdvaja Pozorište mladih Tuzle, u kom se bavim glumom i Udruženje Mladih Tuzle.

Reci nam nešto o svom gradu? Od kada si članica Mreže?

Tuzla je grad u kom ćete susresti najdruželjubljivije ljude, koji ne znaju za kulturalne niti nacionalne razlike, od talentovanih umjetnika do sportista, sa svakim ćete naći zajedničku temu. Upravo tako je i moja škola mjesto gdje ćete pronaći susretljive ljude uvijek spremne na saradnju. Članica Vijeća učenika svoje škole sam od prvog razreda srednje škole, a u rad Mreže sam se uključila u drugom razredu srednje kada sam izabrana za predsjednicu. Za Mrežu sam saznala od prijateljice, koja je aktivno bila uključena u njen rad i koja ju je uvijek opisivala kao drugu porodicu, a članove mreže zvala svojom djecom.

Emira, upoznaj nas sa tvojom Mrežom?

Mreža vijeća učenika Tuzlanskog kantona broji 32 srednje škole. Pored tradicionalnih aktivnosti Mreže, svake godine u našem kalendaru se nađe dosta aktivnosti koje osmislimo mi sami. Rukovodstvo, pored mene, čine i Merima Šestan kao prva potpredsjednica i Azur Hamzić kao drugi potpredsjednik. Pored predivne saradnje, otkako smo izabrani kao rukovodstvo, stvorilo se jedno predivno prijateljstvo.

Koje aktivnosti se do sada uspjeli završiti?

U proteklom periodu obilježili smo „Međunarodni Dan Srednjoškolaca“, odradili akciju „Jedan slatkiš, jedno dijete“ i aktivnost koju smo osmislili na našem treningu pod nazivom „Nije kul, nije in, biti narko tip“, koja je ciklus radionica i panel diskusija s ciljem prevencije ovisnosti o narkoticima. Za naredni period bilo je isplanirano mnoštvo aktivnosti, od kojih je nama najdraža razmjena učenika iz vijeća srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Odakle ambicije da budeš predsjednica i šta je to posebno u vezi Mreže?

Kada sam se tek počela baviti volonterizmom i aktivizmom lideri sa kojima sam se susretala bili su mi velika motivacija i vjetar u leđa, željela sam postati poput njih i tada su se počele razvijati ambicije da postanem predsjednica. Smatram da Mreža već dovoljno dobro funkcionira i da je to upravo zato što sluša potrebe njenih korisnika. U Mreži se osjećam kao u drugoj porodici, i to je ono što svi srednjoškolci mogu pronaći ovdje, razumjevanje, ljubav i potporu. Mreža me upoznala sa mnoštvom ljudi koje zasigurno neću zaboraviti, onaj osjećaj kada nešto radimo ili planiramo svi kao tim, pa se poslije završenih aktivnosti sastanemo, pričamo, šalimo, imam osjećaj da bismo mogli tako danima. Na vrhuncu, Mreža me upoznala s ljudima koji su mi trenutno najbolji prijatelji i najveća podrška.

Jesu li mladi pasivni i s kojim problemima se suočavaju iz tvog nekog iskustva?

Smatram da mladi nisu toliko pasivni koliko društvo predstavlja, međutim moglo bi biti puno više mladih uključenih u rad omladinskih organizacija i udruženja samo kada bi mladi prestali gledati na volonterizam kao rad bez naknade i kada bi uvidjeli sve njegove beneficije.

Problemi s kojima se ja susrećem uglavnom su mali i lako rješivi, međutim problemi za koje čujem od drugih mladih osoba su uglavnom finansijske prirode i nerazumijevanja roditelja i profesora.

Šta želiš studirati i imaš li još neke dodatne aktivnosti?

Još uvijek sam neodlučna oko toga šta tačno želim studirati, idem u smjeru prirodnih nauka. Pored škole bavim se planinarenjem te mi je želja da se jednog dana penjem na najviše vrhove svijeta na najljepšim ali i najzahtjevnijim planinama. Takođe bilo bi lijepo pronaći način da se iskoristi puni potencijal naših predivnih planina u svrhu ove vrste aktivnosti.

Kako provodiš slobodno vrijeme i koliko vremena trošiš na društvenim mrežama?

Osim stvari kojih sam već navela, trudim se ostati što je više moguće fizički aktivna. Bavila sam se dugo plesom pa uvijek probam naći vremena za to, takođe uživam u meditaciji ili dobrom filmu. Dosta sam aktivna na društvenim mrežama i provodim više vremena nego što bih zapravo željela, međutim većina je u svrhu škole ili organizacija, jer sam za njih par zadužena kao PR.

Omiljeni film, muzika?

Teško mi je odabrati najdraži film ili seriju, previše ih je, ali volim filmove Christopher Nolana. Slušam sve i svašta, ali za moju dušu puštam jazz.

Tvoja poruka svim srednjoškolcima?

Moja poruka svim srednjoškolcima je da ne žale ni za čim sem za izgubljenim vremenom, jer nisu sve greške zapravo iskustva, i treba težiti da se svaki dan što više iskoristi jer je bogatstvo u tome koliko znamo.