Članovi Mreže vijeća učenika HBŽ žele potaknuti mlade na aktivizam

U četvrtak, 6. svibnja 2021. godine, održan je trening Mreže vijeća učenika Hercegbosanske županije. Učesnici treninga bili su predsjednici i zamjenici vijeća učenika srednjih škola Hercegbosanske županije.

Na početku sastanka novim članovima je predstavljen rad Mreže vijeća učenika kao i aktivnosti koje srednjoškolci provode svake školske godine. Nakon toga, srednjoškolci su podjeljeni u 3 grupe u kojima su imali priliku diskutovati i iznijeti svoja ramišljenja o nekoliko tema:

  • Kako srednjoškolci mogu utjecati na okruženje i motivisati mlade na aktivizam?
  • Aktivnosti Mreže za naredni period
  • Izbor novog rukovodstva

Istaknuti su i problemi u radu Mreže vijeća učenika HBŽ. Ukazalo se na već prepoznat problem nezainteresiranosti i neaktivnosti vijeća učenika srednjih škola kao i manjka motivacije među mladima. Kroz diskusiju se nastojalo doći do ideja za poticanje mladih na aktivan angažman u svojoj lokalnoj zajednici i školama. Uslijedila je i rasprava o liderstvu i osobinama lidera što je privuklo pažnju svih učesnika.

Dogovorene su nove aktivnosti Mreže HBŽ. Prva je već tradicionalna „Kava s ministricom“.  Predsjednici vijeća učenika će organizirati sastanke vijeća učenika te izložiti aktualne probleme i prijedloge o kojima žele razgovarati s ministricom.

Trening je zaključen izborom prelaznog rukovodstva Mreže koje će obavljati dužnost do kraja aktuelne školske godine. Za predsjednicu je izabrana Lejla Ćirić koja dolazi iz Gimnazije Glamoč, a njena zamjenica će biti Lara Ivančić iz Gimnazije Tomislavgrad.