JEDNA MREŽA – JEDAN CILJ!

U zemlji u kojoj posljednje procjene govore da procenat nepismene populacije seže do nevjerovatnih 15% neophodno je kontinuirano i posvećeno ulagati u obrazovanje. U zemlji u kojoj postoji 13 obrazovnih sistema, nužno je predstaviti da jedan, dobro kreiran, može pokazati bolje rezultate nego svi zajedno. Vodeći se misijom da mladi ljudi Bosne i Hercegovine imaju potencijal da postanu resurs koji ova zemlja može iskoristi, a ne problem koji će morati rješavati, krenulo se u njihovo osnaživanje od najniže stepenice koja ovu populaciju uvodi u procese donošenja odluka. Pokretanjem programa osnaživanja savjeta/vijeća učenika u srednjim školama, najprije u Republici Srpskoj, a potom i u Federaciji BiH, pružila se prilika mladima da se jasno i glasno, po prvi put, izbore za sebe i društvo u kojem žive. Djelovanjem Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka i Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj dolazi do ozbiljnijeg shvatanja savjeta/vijeća učenika u srednjim školama. Savjeti/vijeća učenika konačno su prepoznati kao inkubator mladih ljudi, koji različitim edukacijama postaju osnaženi za aktivna učešća u različitim društvenim procesima.

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine, među srednjoškolcima popularnija po skraćenici kao mreSVUBiH, postoji od 2011. godine  ci aktivno se zalaže za podjednake prilike za sve srednjoškolce. MreSVUBiH se osim o pravima učenika, brine i o njihovim obavezama, prilikama i mogućnostima.

MreSVUBiH je ujedinjeno tijelo svih savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini koje se zalaže za postojanje i efikasno funkcionisanje savjeta/vijeća učenika u svih srednjim školama na nivou države. Ovo tijelo čine predsjednici savjeta/vijeća učenika u čitavoj Bosni i Hercegovini koji zajedno predstavljaju grozd aktivizma Bosne i Hercegovine. Sve je počelo 2000. godine kada se krenulo sa planiranjem i implementacijom programa razvoja savjeta/vijeća učenika srednjih škola, prvenstveno u Republici Srpskoj, a potom i na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Šest godina poslije osnovana je Mreža savjeta učenika Republike Srpske (mRESURS) na Konferenciji savjeta učenika srednjih škola iz ovog entiteta koja je održana u Laktašima početkom desetog mjeseca 2006. godine. Tada se formiraju i regionalne mreže savjeta učenika za lakšu i precizniju komunikaciju ali i koordinaciju u pogledu razvoja ovih tijela kao izuzetno bitnih u srednjoškolskim obrazovnim ustanovama. Od tada do danas postoje i aktivno djeluju prijedorska, banjalučka, dobojska, bijeljinska i trebinjska regija Mreže savjeta učenika Republike Srpske.

5f30374c-5dd6-4312-8380-1bef8dce55a7

38eb9b5f-4297-49a5-815a-9a656fbc0c33

bb4bbfae-b7fe-47f1-a93d-64ebc5220114

Već 2008. godine u Srednjobosanskom kantonu u Federaciji BiH osnovan je i prvi mreVUK, odnosno osnovana je Mreža vijeća učenika u kantonu. Potom se osniva mreVUK Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, ali i Brčko Distrikta… Sve ostalo je već historija.

Jednostavnom matematičkom šemom dobijamo rezultat da su mRESURS + mreVUK = mreSVUBiH koji predstavlja i zalaže se za mlade koji su sadašnjost ove zemlje!

 

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine danas predstavlja model uključivanja srednjoškolske populacije u procese donošenja odluka na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Proces umrežavanja srednjoškolaca omogućio je stvaranje legitimnog tijela koje na nivou cijele zemlje predstavlja i zastupa interese i potrebe, prava i obaveze ove populacije.

Član mreSVUBiH-a je predsjednik Vijeća učenika svake srednje škole u Bosni i Hercegovini ili njen legitimno izabrani predstavnik koji posredstvom demokratski izabranog predstavnika u rukovodstvu mreže na bilo kojem nivou, može iznijeti svoj problem i tražiti adekvatno rješenje istog.

 

Mrežu savjeta/vijeća učenika vode isključivo srednjoškolci koji biraju svoje predstavnike, kreiraju planove rada, realizuju aktivnosti mreže, povezuju savjete/vijeća učenika i zastupaju interese srednjoškolaca.

Nizom realizovanih istraživanja iz oblasti obrazovanja u BiH, mreESVUBiH se pozicionirao kao respektabilno tijelo koje svoje tvrdnje potkrepljuje činjenicama i rezultatima istraživanja koja sami realizujemo na uzorcima između 5.000 i 15.000 srednjoškolaca. MreSVUBiH se usudio do sada baviti temama zastarjelog obrazovnog sistema u BiH, korupcije u obrazovanju, uslova u kojima srednjoškolci usvajaju gradivo, sistemskoj podršci koja ne dolazi od strane resornih ministarstava i slično. Iz godine u godinu, srednjoškolci su sve više prepoznati kao glas pred koji treba staviti mikrofon i poslušati šta ima za reći. Od simboličnih akcija „Vrijedim li marku?“ preko kampanje „Želimo znati“ i aktivnosti isticanja učeničkih prava i obaveza u školske učionice, kreiranja liste univerzalnih pitanja srednjoškolaca i događaja „Šuti i trpi“, danas se ova populacija bavi pitanjima odliva mozgova iz Bosne i Hercegovine!

Dani i dani rada, truda i neprospavanih noći za rezultat imaju deset potpisanih memoranduma o saradnji sa resornim ministarstvima koji prepoznaju i u potpunosti podržavaju rad Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

 

Imamo potpisan memorandum o saradnji sa:

U narednom periodu nema stajanja, obzirom na povjerenje koje smo dobili i koje ćemo tek dobiti od vladinih institucija, obrazovnih ustanova i organizacija koje se bave edukacijom. Plan imamo, aktivnosti nastavljamo provoditi, a u našim redovima čekamo tebe, tebe i tebe. Da, da, sve vas koji ste sadašnjost ove zemlje!
Učinite prvi korak, jer vjerujemo da vi to možete. Zato, ako si srednjoškolac/ka i upravo si pročitao/la ovo, zapamti da, mi smo tvoj tim!

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=vZuB1WtSXuc[/embedyt]