Izvještaj sa treninga dobojske regije mRESURS-a

U srijedu, 08. marta 2017. godine u JU Medicinskoj školi Doboj održan je trening za predsjednike savjeta učenika dobojske regije.

Učesnici treninga su razgovarali o aktivnostima koje su realizovali u prethodnom polugodištu i o aktivnostima koje ih tek čekaju. Diskutovalo se i o načinima poboljšanja saradnje između škola i lokalnih vlasti, kao i o novoj kampanji mreže koja nastoji pokazati pozitivne strane srednjoškolskog obrazovanja.
Nakon toga, potpredsjednik dobojske regije mRESURS-a Hidić Majda je predstavila sve realizovane aktivnosti u prvom polugodištu, važno je naglasiti da su sve planirane aktivnosti i realizovane. Trener Anel Smajić je predstavio način na koji se svi srednjoškolci, profesori i škole mogu uključiti u aktivnosti kampanje „Želimo znati! Kako u ovoj zemlji ostati?“

U 11:30 svi članovi treninga su išli gledati priredbu koja je održana u JU Medicinskoj školi  povodom Dana žena. Zatim su nakon kratke pauze nastavili sa treningom. U drugom dijelu treninga vizualizirali smo i precizirali akcije koje planiramo realizovati u drugom polugodištu. Odredili smo tačne datume i sve korake u predstojećim akcijama. Trening je trajao do 14:00 sati.

AKTIVNOSTI U DRUGOM POLUGODIŠTU

Pokaži se:

Ova aktivnost za cilj ima unaprijeđenje odnosa Mreže savjeta učenika dobojske regije i lokalnih vlasti. Aktivnost se sastoji iz tri dijela i biće održana u toku marta

  1. Slanje molbe lokalnim vlastima svoga grada za sastanak sa predstavnicima naše Mreže. Molba će sadržavati sve naše probleme i potencijalna riješenja kojim se nadamo.
  2. Ako pismo bude odbijeno predstavnici će poslati otvoreno pismo u lokalne medije.
  3. Snimanje kratkog videa u kojem će nekoliko srednjoškolaca pričati o svojim problemima s kojim se svaki dan susreću kao srednjoškolci i mladi građani u svojoj zajednici.

Ostavi trag:

Tradicionalna akcija kojom svake godine srednjoškolaci  imaju za zadatak da „ostave trag“ u svojoj zajednici. Na poseban, slobodno odabran način svaki Savjet učenika će ostaviti nešto u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. Ovom akcijom srednjoškolci pokazuju kako su i oni zaista dio zajednice u kojoj žive i da joj žele doprinositi na njim moguć način.

Sajam srednjoškolaca:

Ovo će biti posljednja aktivnost dobojske regije za ovu godinu, a biće održana u posljednjoj sedmici aprila. Svaka škola ima za zadatak da napravi nešto inovativno vezno za struku u kojoj se obrazuje te da tu inovaciju predstavi na „Sajmu srednjoškolaca“. Na ovom sajmu će pored inovacija vezanih za zanimanje biti predstavljeni posebno uspješni i kreativni srednjoškolci. Sajam će biti održan u sportskoj sali Srednjoškolskog centra u Doboju.

File_000 (7) File_002 (2)