Izvještaj sa treninga MREVUK-a ZDK

Jednodnevnom sastanku Mreže Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona održanog 13.4.2017. u Mješovitoj srednjoj školi Zenica u Zenici prisustvovalo je 26 predsjednika Vijeća učenika. Sastanak mreVUK-a ZDK dobio je na još većem značaju zbog posjete Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj su se predstavnici Skupštine upoznali s radom Mreže Vijeća učenika, a članovi Mreže s radom Skupštine.

Osnovni cilj treniga bila je diskusija te pronalazak adekvatnih  rješenja i strategija  na teme postojećih problema koji pogađaju ovu populaciju. Kako u Mreži savjeta/vijeća učenika biH brinu o svakom pojedincu, njihovoj ličnosti i razvoju punih potencijala i kapaciteta, tako i ovom kantonu nisu izostale radionice motivacije i ličnih vrijednosti.

Srednjoškolci su također ovim putem dogovorili aktivnosti kojima će jačati saobraćajnu kulutru i preventivno djelovanje u sprječavanju saobraćajnih opasnosti. Dogovorene su i realizacije aktivnosti kao što je  „Dan karijera“, gdje će biti organizovani motivacioni govori mladih uspješnih ljudi u lokalnim zajdnicama predstavničkog tijela te aktivnost „Ostavi trag“ prlikom koje će srednjoškolci  u lokalnim sredinama ostaviti vidljiv i opipljiv, a ponajviše koristan trag mreže.

Učesnici su u sklopu treninga posjetili i kantonalnu Skupštinu na kojoj su prezentovali rad Mreže u tekućoj i prošloj godini i upoznali predstavnike Vlade o svim aktivnostima. Domaćini u sali bili su prijatelji iz Komisije za obrazovanje Ibrahim Plančić i Meldina Ugarak, Komisije za mlade Naida Delibašić, kao i predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić, koji unazad par godina podržavaju  rad ovih srednjoškolaca na čemu su im oni jako zahvalni.

Sa predstavnicima Vlade razgovaralo se  o izvođenju praktične nastave u školama, Nastavnom planu i programu i  finansiranju rada Mreže od strane Vlade.

Također, predstavničko tijelo srednjoškolaca regije Zeničko-dobojskog kantona izabralo je novo rukovodstvo. Za predsjednicu je odabrana Ajka Alkaz, dok su prva i druga zamjenica  Aldina Kovačević i  Velida Sikira.
Zadovoljni produktivnošću i zaključcima treniga, srednjoškolci su zaključili uspješan kraj istoga.

received_10207856287440026received_10207856288480052