Lajla Žalić: Ovo je naš život i naše doba, ne dopustimo da neko drugi kroji našu sudbinu

Lajla Žalić učenica je trećeg razreda Gimnazije u Velikoj Kladuši i predsjednica Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona. Pored toga ona je uključena u brojne vannastavne aktivnosti kao što su sportske sekcije, te umjetničke sekcije kao što su dramsko-recitatorska, likovna i horska. A pored školskog aktivizma član je udruženja „Liber“ gdje vrijedno radi na promociji knjige i čitanja među mladim ljudima.

Lajla predstavlja jednu od NADA zato smo s njom razgovarali o obrazovanju, motivaciji, aktivizmu..

Smatram da srednjoškolsko obrazovanje nudi puno toga lijepog, samo treba znati iskoristiti svoje vrijeme. Neformalno obrazovanje, rad u Mreži vijeća učenika USK je ono što će definitivno obilježiti moje srednjoškolsko obrazovanje i mislim da sam puno više stvari naučila kroz vannastavne aktivnosti, nego sa same nastave iako sam odličan učenik. Kažu da je srednjoškolsko doba najljepše doba, i mislim da je to baš tako. I upravo ti segmenti su ono najpozitivnije u ovoj priči, na početku nam govori Lajla.

S obzirom na to da je Lajla predsjednica Mreže vijeća učenika USK, prije toga, počela je od najmanjeg nivoa, a to je vijeće učenika u njenoj školi.

Vijeće učenika je prvenstveno moja ljubav. Nikada nisam vjerovala kada su mi govorili o tome, ali sam se kroz mnogo primjera uvjerila da je vijeće učenika ljepota srednjoškolskog obrazovanja. Svako iskustvo je neka nova lekcija. Sve ono što čini život sadržano je u vijeću i sve što uradimo u vijeću učenika ima veliki značaj i za nas kao ljude i za našu okolinu, govori Lajla.

U vrijeme kada je odlazak mladih iz države čini se nikad popularniji, Lajlin pogled na položaj mladih nešto je drugačiji u odnosu na mainstream mišljenja.

Nije sve tako sivo. Naš položaj nije na zavidnom nivou, međutim nema potrebe da mislimo o negativnim stvarima. Mladi su definitivno nositelji Bosne i Hercegovine. Imamo milion stvari kojima se možemo ponositi kao mladi ljudi i još milion stvari na koje se možemo bazirati. Imamo sve više nevladinih organizacija, sve više prilika za aktivnosti, prostor, komunikaciju.. Uz ovakvo napredovanje, sigurno možemo dostići velike ciljeve, ističe.

Upravo položaj mladih, poteškoće s kojim se susreće za našu sagovornicu predstavljaju motivaciju.

Svakodnevica me motiviše. Nemam poseban životni moto, već svakodnevne stvari koje vidim, koje čujem i koje mi se dese uvijek me motivišu. Sama želim biti neka iskrica promjene u društvu, bez toga da čekam da neko drugi zapali vatru. Smatram da se loše uvijek može popraviti, a dobro uvijek može bolje, nastavlja Lajla.

Naša sagovornica sigurno ostaje u Bosni i Hercegovini.

Otajem ovdje jer je sve ovo moje. Ovo je moja domovina, moj narod, moj jezik. I ništa to ne može zamijeniti. Ne želim otići od svoga, a da ništa nisam uradila niti pokušala. Možemo zajedno napraviti velike stvari, samo da svi shvatimo značenje riječi moje, ističe Lajla.

Također, ona dodaje da se aktivizmom i volonterizmom gradi zajednica i država Aktivizam donosi benefite, rezultati bavljenja aktivizmom rezultiraju stvaranjem boljih uslova za život. Zbog toga svojim vršnjacima poručuje da se aktiviraju.

Ovo je naša država, naš život i naše doba. Ne dopustimo da neko drugi kroji našu sudbinu, budimo sami svoji krojači, jer zajedno možemo sašiti najljepšu i najsjajniju haljinu, zaključuje Lajla.