Marijana Strigić: U Mrežu sam se zaljubila već na prvom treningu

Još jedna od NADA mreSVUBiH-a je Marijana Strigić. Dolazi iz Doboja i učenica je prvog razreda Tehničke škole, smjer građevinski tehničar. Članica je Mreže savjeta učenika dobojske regije i vrši funkciju PR-a regije. Trenira karate već 9 godina, voli da glumi i želja joj je da nastupa u pozorištu.  Slobodno vrijeme voli provoditi sa porodicom i prijateljima, a vrijeme odvaja i na redovne treninge karatea. Članica je  Karate kluba “Sloga” Doboj, Odreda izviđača”Gostilj” Boljanić i Gradske organizacije “Crveni krst” Doboj.

Kako si ušla u Mrežu i šta je to jedinstveno u Mreži? Koji su problemi mladih u tvojoj sredini i čine li mladi dovoljno da se nešto promijeni?

Tehnička škola Doboj pod svojim sadašnjim imenom registrovana je 2. septembra 2002. godine i po tome je najmlađa srednja škola. U Savjetu sam još od osnovne škole, ali za Mrežu sam čula tek početkom ove školske godine. Na prvom treningu sam se zaljubila u Mrežu. Svi dosadašnji treninzi, aktivnosti i druženja će mi ostati duboko urezani u sjećanje. Upoznala sam divne ljude za koje zasigurno mogu reći da su divni i da će naše prijateljstva trajati dugo. Mladi su u današnje vrijeme sve pasivniji i ne bore se za svoja prava. Smatram da bi se mladi mogli pokrenuti kada bi dobili adekvatnu podrsku. Kao i svaka mlada osoba razmišljam o svojoj budućnosti. Svi znamo da je veliki problem to što mladi odlaze iz države kako bi nastavili svoje školovanje u boljim uslovima u inostranstvu gdje im  se otvara više prilika za posao i napredovanje. Uz adekvatnu podršku vjerujem da bi dosta mladih ljudi ostalo u BiH, ali bez značajnijih promjena u društvu i cjelokupnom obrazovanju smatram da će se trend odlaska mladih nastaviti.

Koje su tvoje ambicije i želje u budućnosti?

Ambicija mi je da budem prije svega dobar čovjek, da iz dana u dan budem sve bolja i bolja, a naravno pored toga želim da upišem fakultet i budem uspiješna u svom poslu, da napredujem u sportu i da osnujem svoju porodicu.

PR si Mreže savjeta učenika dobojske regije, smatraš li društvene mreže korisnim?

Na društvenim mrežama sam dosta aktivna i smatram da su one bitne kako bi znali šta se dešava u našoj okolini i ostatku svijeta.

Omiljeni filmovi, serije, muzika?

Volim rusku produkciju i najdraži film mi je “Hotel Beograd”. Pored toga volim da gledam dosta serija, jedna od njih je također ruska “Hotel Eleon”, zatim američka “Uvod u anatomiju” i mnoge druge. Od muzike slušam sve od narodne do rocka.

Najdraža javna ličnost?

Pošto sam dosta posvećena glumi voljela bih da izdvojim pokojnog glumca Nebojšu Glogovca uz koga sam odrastala.

Tvoja poruka mladima?

Poruka svim mladima bi bila da koriste svoj um, jer mi nismo problem koga treba rješavati, već resurs koga treba koristiti.