Miloš Višić: Mreža mi je dala šansu da učim

Miloš Višić dolazi iz Banjaluke i pohađa Tehnološku školu. Predsjednik je Mreže savjeta učenika Banjalučke regije. Bavi se slikanjem i crtanjem, a interesuje ga i istorija, filozofija i politika. Za Miloša je Banjaluka najljepši grad u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored toga što je predsjednik Banjalučke regije, volontira u Mozaiku Prijateljstva.

Miloše, od kada si član Mreže savjeta učenika Republike Srpske?

Član mRESURSA-a sam od novembra 2019. godine. Tada sam bio pozvan na regionalni trening koji se održavao u Prijedoru, gdje sam izabran u prelazno rukovodstvo Banjalučke regije. Dok smo još na temi rukovodstva Mreže, istakao bih da sam jednočovječna armija, jer obavljam funkcije i predsjednika i PR-a Mreže.

Reci nam nešto o aktivnostima tvoje Mreže?

Banjalučka regija je učestvovala u akciji “Jedan slatkiš jedno dijete”, prilikom koje je skupila puno slatkiša u vrijednosti od 22 hiljade KM. Imali smo i razmjenu pisama za “Dan zaljubljenih” a trenutno radimo na kampanji “Želimo znati kada ćemo prodisati?”. Kampanja se bavi temom zagađenosti našeg vazduha, pasivnosti učenika i medijskoj nepismenosti.

Odakle ambicija za predsjednika i kako se može poboljšati rad tvoje regije?

Oduvijek sam želio da budem lider, i uvijek me zanimala politika. Mreža mi je dala šansu da učim kako biti lider, da učim retoriku i govor. Moj cilj je društvo u kojem su srednjoškolci slobodniji i gdje se njihova mišljenja uvažavaju. Na temu šta bi moglo pomoći banjalučkoj Mreži, moram reći da bi pomogla ‘decentralizacija’ rukovodstva, odnosno volio bih da imam potpredsjednika, nekoga kome se mogu obratiti za pomoć. Također dosta bi mi olakšalo da imam i PR-a Mreže, iz razloga što se ne smatram adekvatnim za tu poziciju.  Ovo bi doprinijelo da se uspavani članovi Mreže moje regije probude.

Na koji način Mreža pomaže srednjoškolcima i zašto su mladi pasivni u društvu?

Srednjoškolci u Mreži mogu postići to da njihov glas bude bitan i uvažen od drugih. Pored glasa tu je i moć da pomognu svojim vršnjacima, moć da ukažu na mišljenja srednjoškolca, sposobnost da nauče osobine lidera, kako voditi tim, šta sadrži idealni tim i  mnoge druge stvari. Druženje na sastancima Mreže je iskreno jedno od najboljih iskustava u Mreži, jer možemo upoznati jake karaktere, možemo se upoznati s novim idejama, novim običajima i kulturama. Mladi se danas ne zalažu za svoja prava, jer nam je udobno. Rijetko kada se desi nešto da se većina mladih pobuni. Mislim da se mladi ne bore za prava drugih, osim ako oni sami ne vide neku korist od toga. Najveća prepreka za mlade po mom mišljenju predstavlja to da naši glasovi nisu uvaženi u društvu u kojem živimo. Nažalost ovo je problem koji se ne može riješiti jer će uvijek stariji misliti da su mudriji od mlađih a mlađi će misliti da su pametniji od starijih.

Čime bi želio da se baviš u nakon školovanja?

Volio bih se baviti crtanjem i slikanjem ali i politikom. Možda u budućnosti budem direktno učestvovao u radu vlade ili ću možda praviti političke postere/slike. Vrijeme će pokazati svoje. U slobodno vrijeme se bavim umjetnošću, čitam o istoriji, debatiram uživo i preko interneta o raznovrsnim temama, učim jezike (trenutno italijanski) i visim po socijalnim medijama.

Omiljeni film, muzika?

Najdraži film mi je “1917” zbog kinematografije. Slušam ‘thrash’ metal. Omiljeni bendovi su mi Megadeth i Sodom. Pored thrash slušam i black metal, od kojeg mi je omiljeni bend Burzum.

Poruka svim srednjoškolcima u BiH?

Srednjoškolci uživajte, uživajte u ove tri do četiri godine školovanja što imate. Uživajte u slobodi, u slobodnom vremenu i nemojte pretjerano da brinete dok ste u srednjoj školi.