mreSVUBiH prikupio rekordan broj sredstava u akciji „Jedan slatkiš, jedno dijete“

Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini je i ove godine realizirala humanitarnu aktivnost „Jedan slatkiš, jedno dijete“ s ciljem prikupljanja slatkiša za djecu slabijeg imovinskog stanja. Tokom ove akcije na području čitave Bosne i Hercegovine srednjoškolci su sakupili 14.877 paketića u vrijednosti od 176.044 KM.

U ovoj već tradicionalnoj humanitarnoj aktivnosti učestvovali su bosanskohercegovački srednjoškolci s područja 10 kantona Federacije BiH i 5 regija Republike Srpske.  Iz Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini s ponosom ističemo da je u ovogodišnjoj akciji „Jedan slatkiš, jedno dijete“ prikupljeno najviše paketića i novca otkada se ova humana aktivnost provodi. Do tog rezultata srednjoškolci su došli organizovanjem raznih aktivnosti i priredbi po školama, uličnim akcijama te posjetama firmama i institucijama i na taj način pokazali da su aktivni i predani s osjećajem humanosti i velikog srca.

2019. godina nije mogla bolje završiti, a 2020. godina bolje početi. Iskreno prezadovoljna sam ovogodišnjim uspjehom naše Mreže. Svaki kanton/ regija oborila je vlastiti rekord i sakupila mnogo više sredstava, što novca, što slatkiša. Ovo je samo početak onoga što ćemo raditi. Mislim da smo tokom mjeseca decembra pokazali šta je humanost i koliko srednjoškolci mogu uraditi. „Jedan slatkiš, jedno dijete“ mi je postala definitivno najdraža aktivnost. Sljedeće godine očekujem još bolje rezultate i nadam se da će se u akciju priključiti što više ljudi koji će se ugledati na srednjoškolce“, ističe predsjednica Mreže vijeća učenika Federacije Bosne i Hercegovine Milica Papak.

Posebnu ulogu u svemu ovome imaju savjeti/vijeća učenika u srednjim školama koji su nosioci inicijativa, aktivnosti i pozitivnih promjena u školama.

Akcijom “Jedan slatkiš – jedno dijete”  kao i ostalim koje provodimo kroz Mrežu savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini pokazali smo još jednom da smo mi mladi zapravo resurs koji država treba iskoristi. Ponosna sam na srednjoškolce čitave Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način učestvovali. Vidite, kada se male ruke slože – sve se može. 14. 877 osmjeha smo izmamili ove godine, sljedeće godine ćemo više, sigurna sam“, naglašava predsjednica Mreže savjeta učenika Republike Srpske Ana Mirjana Vlačić.

Ovom prilikom mreSVUBiH želi da se zahvali svima koji su učestvovali i pomogli u ovoj aktivnosti kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom vrijednom rezultatu. Aktivnost „Jedan slatkiš, jedno dijete“ u nekim školama još uvijek nije završena te i dalje možete učestvovati.

S nestrpljenjem očekujemo sljedeće aktivnosti Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini te vam svima želimo uspješnu 2020. godinu, ugodne i sretne praznike!

Vaš mreSVUBiH tim