mreVUK Tuzlanskog kantona spremio zanimljive aktivnosti

Prvi trening u školskoj 2020/21. godini uspješno je realizovala i Mreža vijeća učenika Tuzlanskog kantona. Na treningu koji se održao od 19. do 20. decembra prisustvovali su predsjednici vijeća učenika srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Zbog pandemije koronavirusa učesnicima je ovo bila prva prilika da se međusobno bolje upoznaju i razmjene svoje probleme i ideje.

U okviru prvog dijela treninga predstavljen je rad Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini. Novi članovi Mreže upoznati su sa misijom, vizijom i ciljevima mreSVUBiH-a. Nakon toga učesnici su podijeljeni u grupe kako bi razgovarali o statusu vijeća učenika u srednjim školama te problemima sa kojima se srednjoškolci susreću. Izdvojeni su najbitniji i najučestaliji. Grupe su zatim radile na pronalaženju i ublažavanju ovih problema kroz nove aktivnosti vijeća učenika.

Drugi dio treninga je protekao u prezentaciji tradicionalnih aktivnosti koje Mreža vijeća učenika u BiH provodi svake godine. Članovi Mreže su predlagali nove aktivnosti ali su idejno osmišljavali i kako unaprijediti već tradicionalne akcije za srednjoškolce.

Trening je završen izborom novog rukovodstva. Nova  predsjednica Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona u 2021. godini je Dženana Halilović. Za potpredsjednicu je izabrana Laila Zildžić, a za PR Mreže Ivona Kreitmayer.

Predsjednica Dženana ističe da joj želja bila postati predsjednica mreVUK-a.„Iako sam već 3 godine član Vijeća učenika svoje škole, želja mi je bila da postanem i predsjednica istog. Nisam ni slutila da će mi se jednog dana pružiti prilika da obnašam funkciju predsjednice mreVUK-TK. S obzirom na to da sam veoma elokventna osoba, trenirana za rad u ekipi, smatram da ću kao takva doprinijeti ovoj zajednici svojim zalaganjem. S druge strane, svjesna sam odgovornosti koju nosi ova funkcija. Drago mi je što sam član ovakve organizacije i što na treninzima imamo priliku razmijeniti svoja iskustva, želje i strahove i što pored sebe imamo izvanredne trenere koji su uvijek tu za nas i koji nam u svemu pomažu“ naglašava Dženana .

Trening je realizovan u okviru projekta “Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih u BiH” (YEDI).

Čestitamo! Želimo vam puno sreće i uspjeha u aktivnostima!