Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca

Pandemija koronavirusa je uticala na uobičajne aktivnosti kojima srednjoškolci i članovi Mreže savjeta/vijeća učenika obilježavaju Dan srednjoškolaca. Ove godine mladi su ovaj bitan datum obilježili snimanjem video spotova, fotografijama, kvizovima znanja, konkursima za najbolji literarni rad, kao i predstavljanjem brojnih aktivnosti savjeta/vijeća učenka u proteklom periodu. Sve aktivnosti Mreža kantona i regija možete pogledati na njihovim Facebook i Instagram stranicama.

Nešto više o Međunarodnom danu srednjoškolaca i studenata:

Srednjoškolci iz Evrope i svijeta obilježavaju 17. novembar kao Međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja srednjoškolskog aktivizma.

Prvi put je obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim i studentskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. strijeljani bez suđenja.

Naime, tokom 1939. godine Nacisti su u Čehoslovačkoj ugušili demonstracije koje su pokrenuli studenti Medicinskog fakulteta u Pragu. Tokom demonstracija ranjen je student Jan Opletal, koji je ubrzo i preminuo. Sahrana koja je održana 15. novembra  bila je posjećena od strane hiljada studenata te se naposljetku pretvorila u anti-nacističke demonstracije. Nacisti su nakon demonstracija preuzeli drastične mjere, a svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvorene. Pretpostavlja se da je nakon demonstracija više od 1200 studenata odvedeno u koncetracione logore, a 17. novembra je ubijeno devet studenata i profesora.

U znak sjećanja na ove žrtve 17. novembar je odabran za Međunarodni dan srednjoškolaca.