Nastavljaju se aktivnosti mreSVUBiH-a

U nestrpljivom iščekivanju novih treninga koji će se uskoro održati širom Bosne i Hercegovine naši srednjoškolci i u drugom polugodištu vrijedno rade i nastavljaju sa zanimljivim akcijama. Februar je mjesec ljubavi, a članovi Mreže su ga obilježili prigodnim aktivnostima. Međutim, krenimo redom. Kraj januara smo obilježili eko aktivnostima i posjetom radionicima u nekoliko gradova BiH gdje je predstavljen „Eko izazov“. Članovima Mreže savjeta/ vijeća učenika u Bosni i Hercegovini prezentiran je jedinstveni Eko izazov “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”. Ovaj projekat uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini implementiraju Udruženje Ruke i Let’s Do It Bosna i Hercegovina. Naši članovi prisustvovali su radionicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Bijeljini, te su dali značajan doprinos u njihovom radu.

Uslijedilo je obilježavanje Dana zaljubljenih, Valentinova. Uz prigodne aktivnosti sve Mreže i njihovi srednjoškolci obilježili su ovaj praznik ljubavi na različite načine. U Tuzlanskom kantonu srednjoškolci su uz obilježavanje Valentinova dali i podršku djeci oboljeloj od raka. Učenici Bijeljinske regije su pravili kutije s anonimnim porukama koje su kasnije dijelili. Uz poruke neki su podijelili i slatkiše učenicima. U Srednjobosanskom kantonu, članovi Mreže su pored obilježavanja Dana zaljubljenih, dali podršku ženama koje se bore s karcinomom dojke. Ubrzo ih očekuje nova aktivnost, kojoj se posebno raduju, a to su popularne maškare. U Dobojskoj regiji učenici Saobraćajne i elektro škole i Gimnazije odlučili su da naprave ljubavne kutije, u koje su učenici stavljali svoja ljubavna pisma. Pisma su uručena učenicima čija imena pišu na kovertama. Mreža Vijeća učenika Bosansko- podrinjskog kantona učestvovala je u globalnoj kampanji “Jedna milijarda ustaje i pleše” u saradnji sa kućom “SEKA”. Cilj kampanje je bio pružiti podršku ženama žrtvama nasilja, ali i djeci i muškarcima koji proživljavaju nasilje. Osim ovih aktivnosti, povodom Dana zaljubljenih su realizovali još jednu akciju, a to je razmjena pisama između srednjih škola sa područja kantona.

Kao što smo i najavili očekuje nas novi krug treninga širom BiH na kojima ćemo nastaviti s jačanjem kapaciteta savjeta/ vijeća učenika i razvijanjem znanja i sposobnosti učenika. Pozivamo sve srednjoškolce da se uključe u rad svojih savjeta/ vijeća učenika i na taj način daju doprinos poboljšanju stanja srednjoškolske populacije u čitavoj BiH. Ostajemo otvoreni za sve srednjoškolce koji su željni omladinskog aktivizma, upijanja novih znanja i stvaranju novih poznanstava. Obratite se svojim lokalnim Mrežama u svakom kantonu ili regiji i saznajte šta je to Mreža i na koji način možete dati svoj doprinos.

Puno pozdrava od mreSVUBiH-a i vidimo se uskoro…