Nastavljamo sa online treninzima i građanskim promišljaonicama

Nastavlja se održavanje treninga za predsjednike savjeta/vijeća učenika srednjih škola u Bosni i Hercegovini. S obzirom na epidemiološku situaciju i nastojanje mreSVUBiH-a da sačuva zdravlje i sigurnost učesnika, treninzi će se održavati online putem Zoom video platforme.

Prvi trening u ovom ciklusu kreće već u ovoj sedmici, u četvrtak i petak (10. i 11.12.2020. godine), za predsjednike savjeta učenika srednjih škola Bijeljinske regije, dok je trening za članove Mreže savjeta učenika Brčko Distrikta na rasporedu u nedjelju.

Pošto je u novoj školskoj godini Mreži pristupilo dosta novih članova, trening će započeti  međusobnim upoznavanjem učesnika i predstavljanjem rada i djelovanja Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini. Planirano je da tokom treninga srednjoškolci obrade niz tema i analiziraju rad vijeća učenika u proteklom periodu. Posebno će biti analizirana problematika online nastave i načina za unapređenje nastavnog procesa u školama. Srednjoškolci će diskutovati i o uticaju i posljedicama koronavirusa na srednjoškolsku populaciju. Članovi Mreža Bijeljinske regije i Distrikta Brčko će imati priliku i da planiraju  naredne aktivnosti sa naglaskom na tradicionalnu humanitarnu akciju „Jedan slatkiš, jedno dijete“. Raspravljat će se i o slaboj aktivnosti učenika u školama, te načinu na koji  motivisati mlade na aktivniji angažman u svojim savjetima/vijećima učenika.

Predviđeno je i da se na kraju treninga izaberu nova rukovodstva.

U subotu je na rasporedu i nova promišljaonica, koja će se održati online putem Zoom video platforme. Učesnici će biti studenti koji će raspravljati o aktuelnim društveno-političkim temama. Početak promišljaonice je zakazan za 12h. Ukoliko želite dati svoj doprinos učestvovanjem na ovoj promišljaonici, svoju prijavu možete poslati na e-mail: office@mresvubih.org.

Građanske promišljaonice su radionice koje će zainteresovanim učesnicima pružiti mogućnost da u podsticajnom okruženju razgovaraju o raznim aktuelnim društveno-psihološkim temama iz uloge građana, odnosno iz svojih različitih perspektiva brojnih građanskih uloga. Svaka radionica je organizovana i osmišljena tako da učesnici mogu zajedno da promišljaju i razmjenjuju  mišljenja o različitim stavovima i iskustvima, te da iznesu  lična iskustva.

Građanske promišljaonice “Priče iz nepričave” organiziraju se zajedno sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih“ (YEDI).