Nevena Tomić: Cilj mi je pomoći srednjoškolcima u svom gradu

Nevena Tomić je predsjednica Mreže savjeta učenika Brčko Distrikta. Pohađa Ekonomsku školu u Brčkom i drugi je razred, smjer ekonomski tehničar. U slobodno vrijeme voli da pjeva. Pohađala je nižu muzičku školu, a već 5 godina je član pjevačke grupe „Vijenac“ u SPKD „Prosvjeta“ u Brčkom.

Od kada si članica Mreže i ko još čini rukovodstvo Mreže Brčko Distrikta?

Članica Mreže sam od septembra 2018. godine, odnosno od prvog razreda srednje škole. Za predsjednicu savjeta učenika svoje škole izabrana sam u septembru 2019. godine. Od januara 2020. godine sam predsjednica Mreže savjeta učenika Brčko Distrikta. Aktuelno rukovodstvo moje Mreže čine još: prva zamjenica Anđela Tomašević koja pohađa Tehničku školu, Zurijeta Taletović iz Poljoprivredne i medicinske škole kao druga zamjenca, i PR Marija Toljević koja pohađa Gimnaziju.

Reci nam nešto o dosadašnjim aktivnostima u Brčko Distriktu?

Kao predsjednica Mreže u Distriktu još uvijek nisam postigla mnogo jer sam veoma kratak vremenski period na toj poziciji. Za period od 16-18.03. smo imali isplaniranu razmjenu učenika na nivou Distrikta koja je obuhvatala odlazak učenika iz svoje škole u neku drugu na jedan dan. Nakon toga smo trebali imati sastanak naše Mreže kako bismo isplanirali buduće zajedničke aktivnosti za našu Mrežu, ali smo s obzirom na okolnosti sve dalje aktivnosti morali odložiti do daljnjeg. Moram istaknuti i to da menadžment moje škole podržava sve ativnosti savjeta učenika te vrlo rado učestvuju u svim aktivnostima koje realizujemo.

Imaš li neki cilj kao predsjednica Mreže?

Smatram da imam sve osobine koje su mi potrebne da bih bila dobra predsjednica. Za cilj imam da pomognem svim srednjoškolcima u svom gradu da se izbore sa problemima u školovanju, te da se zajedno potrudimo da ih ne bude.

Šta to srednjoškolci mogu naučiti u Mreži? Koji su glavni problemi mladih osoba danas i da li postoje rješenja za poboljšanje položaja mladih?

Srednjoškolci u Mreži mogu da nauče prije svega kako da se izbore sa problemima ako ih imaju, ali i da steknu osobine koje će im pomoći da na pravi način rukovode svojim savjetom. Mladi danas nisu aktivni u borbi za svoja prava jer uglavnom smatraju da svojim učešćem ne mogu ništa postići, za šta ja mislim da je veoma pogrešno i da bi svoje mišljenje sigurno promijenili samo ako bi pokušali. Smatram da bi se svi mladi više angažovali kada bi se poboljšala trenutna situacija, kako u Distriktu tako i u zemlji, te da bi na taj način spriječili njihov odlazak iz zemlje i time pojačali aktivnost u borbi za prava mladih. Kao srednjoškolka najviše se suočavam sa problemima u školovanju u vidu zastarjelog plana i programa kao i načina rada koji primjenjujemo u nastavi. Smatram da ne bismo trebali iz više predmeta učiti isto gradivo kao što to sada radimo. Škole bi svakako trebale da unaprijede svoje načine rada.

Čime planiraš da se baviš nakon završetka škole?

Još uvijek nisam odlučila čime bih željela da se bavim nakon srednje škole, dvoumim se između upisivanja muzičke akademije ili studija političkih nauka. Svakako planiram upisati fakultet kao i nastaviti rad u Mreži s ciljem da pomognem mladima kao što naši treneri pomažu nama.

Kako provodiš slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme volim da čitam knjige, da gledam filmove i serije kao i da slušam muziku. Volim naravno i da provedem određeno vrijeme na društvenim mrežama kao što su Instagram i Twitter.

Omiljeni film, serija, muzika?

Serija koju mnogo volim i koju sam gledala mnogo puta je „Teen Wolf“, a što se tiče filmova nemam neki koji bih izdvojila kao najdraži. Po pitanju muzike sam veoma kritična i ne slušam novokomponovanu domaću muziku ako bih je mogla tako nazvati, ali slušam američki rep/hip-hop, a izvođač kojeg bih izdvojila i kojeg najviše slušam jeste svakako Eminem. Njega bih mogla navesti i kao meni najdražu javnu ličnost.

Tvoja poruka svim srednjoškolcima?

Poruku koju bih željela da pošaljem je upravo stih iz Eminemove pjesme „Lose Yourself“ koji glasi:  „This opportunity comes once in a lifetime“, što znači „Ova prilika dolazi samo jednom u životu“ . Željela bih da poručim svim srednjoškolcima da iskoriste svaku priliku koja im se pruža, jer jednom žive i ne mogu vratiti vrijeme. Jednom su mladi i možda će se kajati u budućnosti za stvari koje nisu uradili, a mogli su.