Nikolina Dodoš: U Mreži sam stekle nove prijatelje i podršku

Danas razgovaramo sa Nikolinom Dodoš. Nikolina dolazi iz Kozarske Dubice. Predsjednica je Mreže savjeta učenika Prijedorske regije. U Mreži je stekla nove prijatelje i iskustva ali i podršku. Puna je planova i jedva čeka da ove vanredne okolnosti prođu.

Nikolina, na početku ovog razgovora predstavi nam svoju školi kao i grad iz kojeg dolaziš? Dolazim iz Kozarske Dubice i pohađam Srednju stručnu školu “Nikola Tesla”, smjer fizioterapeutski tehničar. Moje najveće interesovanje je medicina i sve što ima veze sa njom. Moja škola je mješovita škola i u njoj ima nekoliko vrsta struka i zanimanja. Školu pohađa oko 450 učenika. Dolazim iz malene opštine koja se nalazi na obali rijeke Une. Naša opština je poznata po rukometu i ima nekolilko rukometnih klubova.

Pored aktivnosti u Mreži, da li si uključena u neki rad ili volontiranje u svojoj lokalnoj zajednici? Pored aktivnosti u Mreži, svoje slobodno vrijeme volim provoditi volontirajući u Udruženju “Rastimo Zajedno” i pomagati djeci sa poteškoćama u razvoju.

Kada i kako si postala članica Mreže? Članica Mreže sam od septembra prošle godine, a u Mrežu sam ušla kada sam postala predsjednica Savjeta učenika u svojoj školi. Dobila sam poziv za okupljanje na treningu u Prijedoru, na koji sam se rado odazvala.

Reci nam nešto o aktuelnom rukovodstvu tvoje Mreže i aktivnostima? Pošto sam rukovodstvo preuzela u januaru, još se upoznajem sa svojom regijom. Imali smo isplanirani sastanak u aprilu, koji je nažalost odgođen zbog trenutne situacije, ali trudićemo se da odradimo što je više moguće aktivnosti čim uslovi to dozvole.

Odakle ambicija za predsjednika i koji su ti planovi u Mreži? Moja želja da postanem predsjednik prisutna je od prvog razreda srednje škole. Volim rad sa učenicima, volim učestvovati u raznim akcijama i mnogo vremena posvećujem Savjetu i Mreži. Što se tiče ciljeva želim da malo više aktiviram svoju regiju, da odradimo što više aktivnosti i da upoznam učenike šta je to zapravo Mreža. Smatram da je dosta učenika pasivno i da bi se učenici na neki način trebali motivisati i zainteresovati za rad Mreže, a to se može postići promocijom same Mreže.

Šta sve Mreža nudi srednjoškolcima i koja su ti najdraža sjećanja? Stvari koje sam ja lično pronašla u Mreži su prijatelji i podrška, koju je u današnje vrijeme jako teško naći. Mreža mi je stvarno ostavila neke prelijepe uspomene koje ću pamtiti do kraja života. Stekla sam mnoge prijatelje na koje mogu računati uvijek, u svakom gradu po jedan prijatelj mnogo znači. Nikada neću zaboraviti treninge i sva ta druženja i iskustva koja sam proživjela.

Čime želiš da se baviš kada završiš školu? Moje ambicije su, kao što sam i prije navela vezane za medicinu. Taj poziv me mnogo privlači i studiraću nešto u vezi nje.

Kako provodiš slobodno vrijeme, koje su ti omiljene serije i filmovi? U slobodno vrijeme volim da čitam, provodim vrijeme sa prijateljima, slušam muziku. Najdraža serija mi je Doktor Haus, a film Titanik. Najdraža pjesma mi je od Ilme Karahmet – Neko nije.

I na kraju imaš li poruku za sve srednjoškolce? Voljela bih da drugi znaju da mi je Mreža pomogla da ojačam i postanem drugačija, jača i bolja osoba.  Ono što bih željela poručiti svim srednjoškolcima je da žive svoje snove i nikad od njih ne odustaju.