Nova aktivnost mreSVUBiH-a

U saradnji sa Unijom studenata Univerziteta u Bihaću u ponedjeljak, 11. maja 2021. godine, je održan okrugli stol na kojem su učestvovali predstavnici vlasti, članovi akademske zajednice i studenti Biotehničkog fakulteta. Tema aktivnosti je bila „Budućnost mladih USK u poljoprivredi?“.

Studenti su imali priliku da predstave svoje ideje i planove ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Sulejmanu Kulenoviću, zastupnici u Skupštini USK i predsjednici Komisije za poljoprivredu USK Vildani Alibabić, direktorici Zavoda za poljoprivredu USK Mehiri Perviz i dekanu Biotehničkog fakulteta Huseinu Viliću.

Najvažniji dio ovog skupa bio je razgovor o poticajima za mlade u struci. Studenti su ovom prilikom upoznali predstavnike vlasti i fakulteta s kojim preprekama se mladi susreću prilikom pokretanja vlastitog biznisa.

Izražavamo zahvalnost predstavnicima vlasti USK i Biotehničkog fakulteta koji su učestvovali i podržali ovu aktivnost, kao i Uniji studenata Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću koja je uvijek raspoložena za nove projekte.

Moderatorica okruglog stola je bila edukatorica u Mreži vijeća učenika BiH Ajla Mahmutović.

Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH će u narednom periodu nastaviti sa organizacijom okruglih stolova pod nazivom „Šta ti je na umu?“. Predviđeno je da učesnici okruglih stolova budu studenti, članovi akademske zajednice i političari iz različitih stranka u Bosni i Hercegovini.

Cilj okruglih stolova je diskusijom o bitnijim temama za studente i mlade u Bosni i Hercegovini ukazati na probleme i potrebe studentske populacije te pronaći modalitete njihovog rješavanja. Pored toga, ovim okruglim stolovima želi se potaknuti spajanje studenata sa predstavnicima vlasti i jačanje međusobng komuniciranja, potom dijeljenje ideja i vizija o određenim temama u svrhu poboljšanja trenutnog stanja bh. društva te jačanje uloge studenata u BiH kao budućih akademskih građana. Svaki okrugli stol će se baviti drugačijom temom.

Okrugli stolovi su nastavak aktivnosti u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih“ podržanog od Evropske unije.