Nove aktivnosti Mreže vijeća učenika Bosansko-podrinjskog kantona

Uspješno je završen i trening Mreže vijeća učenika Bosansko-podrinjskog kantona. Dvodnevni trening održan je u srijedu i četvrtak, 16. i 17. decembra 2020. godine. Treningu su, osim predsjednika vijeća učenika srednjih škola, prisustvovali i ostali članovi vijeća učenika srednjih škola BPK.

Prvog dana treninga u fokusu su bili međusobno upoznavanje članova vijeća kao i prezentacija rada, ciljeva, misije i vizije Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Kroz predstavljanje tradicionalnih aktivnosti mreSVUBiH-a treneri su pokušali da animiraju učesnike i motivišu ih za marljiv i predan rad  u narednom periodu. Pored ovoga, članovi mreVUK BPK-a su prvi dan treninga razgovarali i o problemima u lokalnoj zajednici, školama i obrazovnom procesu.

Drugi dan treninga srednjoškolci su predlagali nove ideje koje su kasnije uvrstili u kalendar aktivnosti za drugo polugodište tekuće školske godine. Predsjednici i članovi vijeća planiranjem i organizacijom ovih aktivnosti žele uticati na rješavanje problema sa kojima se suočavaju njihove kolege. Učesnici su se upoznali i sa pozicijom predsjednika i PR-a u mreSVUBiH-u, nakon čega su izabrali novo rukovodstvo za 2021. godinu:

1. Predsjednica : Vildana Bašić – STŠ “HASIB HADŽOVIĆ”

2. Prvi potpredsjednik : Adnan Ferhatović – MSŠ “ENVER POZDEROVIĆ”

3. PR : Lejla Omerbegović – MSŠ “ENVER POZDEROVIĆ”

Nova predsjednica  izrazila je zahvalnost što je dobila priliku da učestvuje na ovom treningu.

„Upoznala sam se sa radom mreže i shvatila kako je to zapravo jedna velika porodica čiji aktivni član  želim biti. To me je i potaklo da se prijavim za ulogu predsjednice mreVUK-a BPK. Što se tiče narednih planova, prva želja mi je da ostvarimo bolju povezanost između učenika i mreVUK-a, jer smatram da ona u našem kantonu može biti na puno boljem nivou nego što je trenutno. Želim da im zajedno sa svojim kolegama predstavim šta radimo i kako oni mogu učestvovati u svemu tome. Mislim da ćemo time postići još veću aktivnost mladih u našem kantonu a ovo je itekako vrijedno iskustvo za sve srednjoškolce“ naglasila je predsjednica Vildana Bašić.

Novi PR Mreže vijeća učenika BPK Lejla Omerbegović nije krila zadovoljstvo što je primljena u Mrežu

„Trudit ću se svakako da koliko god mogu doprinesem svojim radom i na taj način pomognem u rješavanju problema srednjoškolske populacije u našem kantonu . Trening je po mom mišljenju protekao fantastično. Svi smo bili veoma aktivni i bez ikakvog ustručavanja smo iznosili probleme u svojim školama te razmišljali  o načinu za rješavanje istih. Neki od problema su pasivnost mladih vezana za rada vijeća učenika u srednjim školama, nedovoljna i zastarjela literatura, reforma osnovnog pravilnika u školama i problemi u modularnoj nastavi. Planovi za budućnost nam se odnose na različite aktivnosti i kampanje, koje ćemo provoditi od mjeseca februara“ istakla je Lejla.

Čestitamo novom rukovodstvu i želimo vam puno sreće u radu i aktivnostima!