Novi izazovi i zadaci pred članovima trenerskog tima

Mreža savjeta/vijeća učenika nastavila je svoje aktivnosti i za vrijeme ljetnog raspusta. U periodu od 24. do 27. augusta 2021. godine u Hotelu „Hollywood“ u Sarajevu je održan trening za članove trenerskog tima mreSVUBiH-a. S nama su ovog puta bili i novi članovi trenerskog tima čije su prijave na mreSVUBiH akademiji ocijenjene kao najbolje.

Trening je prošao u sjajnoj atmosferi gdje su učesnici pored rada i učenja novih vještina vrijeme iskoristili i za međusobno upoznavanje i razmjenjivanje iskustava iz prethodne školske godine.  Trenerski tim je imao priliku upoznati se sa misijom, vizijom i ciljevima Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH, načinu vođenja treninga i radionica za srednjoškolce, komunikaciji u timu te pravljenju strategija rada. Mnogima je ovo bio prvi susret sa zadacima i izazovima koji ih očekuju kao trenere u narednom periodu, stoga im je sve to izgledalo kao zanimljivo i posebno iskustvo.

Gosti na ovom treningu su bili i članovi aktuelnog rukovodstva Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH kao i neki od predsjednka kantona/županija/regija. Oni su za vrijeme treninga aktivno učestvovali u planiranjima novih aktivnosti za srednjoškolce u predstojećoj školskoj godini. Ovom prilikom su istakli i izazove i probleme sa kojima su se suočavali za vrijeme online nastave te su dali prijedloge i ideje za unaprijeđenje online nastave i uvođenja noviteta u radu sa srednjoškolcima.

Jedna od novih trenerica u trenerskom timu Mreže je i Merima Šestan iz Gračanice. Merima se već ranije istakla kao aktivna i vrijedna srednjoškolka, a nakon završetka srednje škole odlučila se prijaviti na mreSVUBiH akademiju. „Jako me obradovao poziv na još jedan trening mreSVUBiH-a, s obzirom da je to uvijek divna prilika da se međusobno družimo, ali i razmjenjujemo nova iskustva i znanja. Jedva čekam da radim sa srednjoškolcima i doprinesem radu trenerskog tima“ rekla nam je Merima.

Za vrijeme treninga su podijeljene i zahvale najvrijednijim srednjoškolcima u protekloj školskoj godini koji su se svojim radom i doprinosom u Mreži posebno istakli. Jedna od njih je i nova trenerica Alma Nuhanović iz Velike Kladuše koja je naglasila, između ostalog, da za njih ovo priznanje predstavlja krunu na sav trud, rad i zalaganje kroz srednju školu u Vijeću učenika. Alma je poručila: „Najveća nagrada nije ono što dobijemo nego ono što postajemo. Neka nam ovo bude motivacija za svaki naredni korak naprijed.“

Trening je realizovan u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih u BiH“ (YEDI) podržanog od Europske unije.