Obilježen 17. novembar, Međunarodni dan sredjoškolaca

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine je ove i ove godine obilježila 17.novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca. Srednjoškolci se ovim datumom prisjećaju studentskih protesta i stradanja studenata u Pragu za vrijeme nacističke okupacije.

Obilježavanje Dana srednjoškolaca je tradicionalna aktivnost Mreže savjeta/vijeća učenika koju naši srednjoškolci vrijedno pripremaju kako bi istakli važnost i ulogu mladih ljudi u našem društvu. Srednjoškolci su imali priliku da kroz indivudualne ili zajedničke aktivnosti obilježe ovaj važan dan.

Određene mreže su organizovale mirne šetnje pa su se ulicama naših gradova mogli vidjeti transparenti “kvalitetno obrazovanje je viza za budućnost” , “hoćemo da nas čujete”, “mladi su resurs, a ne problem našeg društva”, “želimo kvalitetniju praksu”. Na taj način su srednjoškolci poslali jasnu poruku javnosti o aktuelnim problemima sa kojima se susreću.

Neki srednjoškolci su taj dan zamijenili uloge sa svojim profesorima, organizirali priredbe i svečanosti, sportska i likovna takmičenja, te kvizove znanja. Osim što su obilježili svoj dan, unaprijedili su dodatno svoja znanja, upoznali nove prijatelje i stekli neko novo iskustvo koje će sigurno pamtiti.

Čestitamo svim srednjoškolcima i Vijećima učenika koji su svojom kreativnošću, trudom, maštom i talentom doveli ovu tradicionalnu aktivnost do usijanja. Kroz ove i mnoge druge aktivnosti možemo vidjeti koliko su srednjoškolci resurs i svijetla tačka našeg društva.