Obrazovanje i rodna ravnopravnost u fokusu novih promišljaonica

Proteklog vikenda su u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika realizirane dvije građanske promišljaonice „Priče iz nepričave.”  Nove teme i zanimljive diskusije obilježile su i ove promišljaonice kojima je prisustvovao veći broj građana iz BiH ali i inostranstva.

Na promišljaonici održanoj u subotu razgovarno je o akreditaciji fakulteta i univerziteta u našoj zemlji. Učesnici su tokom diskusije pokušali napraviti komparaciju privatnih i državnih univerziteta te kvalitete nastave i vrijednosti dobijenih diploma nakon završetka studija. Posebno je istaknut problem zaposlenja nakon završenog fakulteta, kao i trend da se u posljednje vrijeme sve češće u državne institucije primaju osobe sa završenim privatnim fakultetima, upitnog znanja i sposobnosti. Na kraju zanimljive diskusije ove promišljaonice zaključeno je  da će se nastaviti sa komunikacijom učesnika ove grupe kako bi se pronašla rješenja za pravilniju akreditaciju fakukteta i uvažavanja diploma.

U nedjelju su se na promišljaonici okupile samo djevojke. Raspravljalo se o rodnoj ravnopravnosti u BiH i poteškoćama s kojima se suočavaju djevojke i žene u svim životnim sferama. Promišljaonica je ocijenjena kao jedna od najzanimljivijih do sada jer je dovela do konkretnih ideja i planova kako poboljšati status žena u bh. društvu. Učesnice su izrazile zadovoljstvo održanom promišljaonicom i temom o kojoj se razgovaralo. Uskoro će se ista ekipa djevojaka i žena okupiti na novoj promišljaonici kako bi nastavile razgovarati o istoj temi, problemima i rješenjima.

Jedna od učesnica Hanan Husejnović, bh.  studentica iz Graza nije krila zadovoljstvo što je imala priliku da bude dio ove promišljaonice.

„Imala sam čast biti dio online radionice o pravima žena u prisustvu velikog broja mladih i uspješnih djevojaka. Ono što me je najviše iznenadilo su priče i iskustva koja su djevojke imale hrabrosti podijeliti. Upravo to je pokazalo  koliko je svaka žena potrebna drugoj kao podrška i kao prijatelj. Iskreno se nadam da ćemo imati ponovo priliku sastati se u još većem broju, sa još većom svrhom i porukom“, istakla je Hanan.

Građanske promišljaonice „Priče iz nepričave“ realizuju se zajedno sa Agencijom za saradnju edukaciju i razvoj iz Banja Luke u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih u BiH“ (YEDI).