Održan prvi regionalni trening Trebinjske regije

Srednjoškolci iz Trebinjske regije okupili su se 15. i 16. septembra u Trebinju na prvom ovogodišnjem treningu za predstavnike vijeća učenika iz ove regije u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Kroz dvodnevni trening srednjoškolci su najviše pažnje posvetili razgovoru o problemima s kojim se susreću kao učenici u svojim školama te zajedničkim problemima na nivou regije. Pored toga radili su i na jačanju timskog rada i individualnih kapaciteta srednjoškolaca.

Na temelju zajedničke diskusije o problematici srednjoškolske populacije u ovoj regiji srednjoškolci su detektirali nekoliko problema od kojih ističu pasivnost svojih vršnjaka te određene nedosatke obrazovnog sistema. Navedene probleme srednjoškolci Trebinjske regije pokušat će riješiti kroz tri aktivnosti koje su isplanirali na ovom treningu.

– Smatram da je ovaj trening bio uspješan jer smo imali priliku razgovarati o problemima s kojim se mi kao srednjoškolci susrećemo te uz mentorsku podršku uspjeli smo detektirati probleme i isplanirati aktivnosti za narednih period kroz koje ćemo nastojati riješiti probleme do kojih smo došli zajedničkim putem, istakla je Dragana Delić.

Trening je poslužio i za izbor rukovodstva trebinjske regije. Srednjoškolci su za predsjednicu izabrali Draganu Delić dok su za članove rukovodstva kao potpredsjednike izabrali Nenada Lučića i Ana-Mirjanu Vlačić.