Održan prvi trening Banjalučke regije

Srednjoškolci banjalučke regije prisustvovali su regionalnom sastanku 22. i 23.septembra godine u prostorijama Doma omladine u Banjoj Luc u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Tokom dvodnevnog trening – programa srednjoškolci banjalučke regije razgovarali su o problemima sa kojima se susreću tokom rada u svojim školama. Održano je nekoliko diskusija na temu prakse, praktične nastave te samog odnosa između učenika, profesora i uprave škole. Također je izabrano novo rukovodstvo banjalučke regije.

Jedna od značajnih tema trening – programa je obilježavanje Dana srednjoškolaca koji će se održati 17.11. pod parolom “Mi nismo problem, mi smo resurs ove države”. Srednjoškolci smatraju da svojim radom i aktivizmom mogu doprinijeti unapređenju kako svoje zajednice tako i Bosne i Hercegovine.

Dio aktivnosti u vezi Dana srednjoškolaca će se realizovati u Banjoj Luci. Dana sedamnaestog novembra, učenici srednjih škola će se okupiti na Trgu Krajine gdje će šetnjom kroz centar grada skrenuti pažnju na učeničku populaciju.

Srednjoškolci su razgovarali i o akciji “Okrugli sto” koju bi realizovale sve škole banjalučke regije. Ova akcija je zapravo cilj kako poboljšanja odnosa između profesora i učenika tako i ostvarivanja što bolje praktične nastave i prakse u tehničkim školama.

Rukovodstvo regije naredne školske godine sačinjavaju:
Lana Knežević (SSC Gemit Apeiron) – predsjednica,
Daniel Grabovac (Tehnološka škola) – 1. potpredsjednik,
Ivona Uzelac (Medicinska škola) – 2. potpredsjednik,
Jovan Erceg (Muzička škola “Vlado Milošević”) – PR.