Održan trening Mreže vijeća učenika banjalučke regije

Predsjednici vijeća učenika banjalučke regije savladali su trening za izgradnju kapaciteta koji je održan u subotu, 2. 12. 2023. godine, u Banjaluci.

Na treningu za izgradnju kapaciteta vijeća učenika srednjih škola, predsjednici su imali priliku da razviju svoje liderske sposobnosti, komunikacijske vještine, te unaprijede plan aktivnosti za nadolazeći period. Zahvaljujući novoj metodologiji rada izrađenoj kroz projekat „Gradimo mostove – rušimo zidove“, predsjednici su na inovativan način učili vještine koje su ih maksimalno osposobile za obavljanje vlastitih funkcija.

Učesnica treninga, Katarina Vasić, ujedno i predsjednica Vijeća učenika Srednjoškolskog centra “Čelinac”, naglašava kako je dijeljenje iskustva prisutnih bilo izuzetno korisno: “Priče iz iskustava prisutnih su isto bile od koristi. Svako od nas je ispričao na koji način funkcionišu savjeti u svojim školama, te sam razvila ideje kako da poboljšam svoj savjet, rad u svojoj školi i koje nove aktivnosti da ubacim u plan.“, kaže Katarina, te dodaje da svaki lider treba da pridobije poštovanje ljudi u timu i da mora biti osoba od akcije.

Ishak Smajlović, predsjednik (Foto: privatna arhiva)


Na samom treningu, predsjednici vijeća odabrali su novo rukovodstvo koje će predvoditi Mrežu vijeća učenika banjalučke regije u 2024. godini. Kao predsjednik Mreže odabran je Ishak Smajlović, učenik Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u Kotor Varošu: “Svaki dio treninga je bio podjednako koristan i zanimljiv, te mogu da kažem da zasigurno nije bilo monotono. Što se tiče očekivanja da li ću biti izabran na poziciju predsjednika, mogu reći da sam imao samopouzdanja jer sam svjestan svojih kvaliteta i onog najvažnijeg, a to je da mogu dati 100% sebe.“, kaže Ishak i dodaje da će uložiti trud da organizuje aktivnosti koje će biti od koristi i učenicima i svima u društvu.


Funkciju PR-a Mreže obnašat će Milica Pavičić, učenica Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” u Šipovu, a kao potpredsjednica Mreže izabrana je Nataša Marijanac, učenica iste škole. Nataša kao najdraži dio treninga izdvaja sam kraj, kako kaže, zbog izražavanja iskrenih utisaka o treningu, te dodaje da nije očekivala da će biti izabrana kao potpredsjednica Mreže: “Iskreno, nisam očekivala da ću biti izabrana jer sam smatrala da imam jaku konkurenciju i da je bilo velikih potencijala na treningu. Zahvalna sam što su baš mene izabrali, a planiram da potpomažem prije svega predsjedniku i da zajedno sa ostalim članovima donosimo odluke.“, naglašava Nataša.

Zbog prethodnog nepoznavanja učesnika, Una Mitrović, predsjednica Vijeća učenika JU “Poljoprivredna škola”, naglašava kako je očekivala drugačiju atmosferu nego što je zapravo bila: “Prije treninga očekivala sam malo čudnu i neprijatnu atmosferu jer se ne poznajemo i većini je ovaj trening nešto novo. Međutim, atmosfera je bila odlična, ekipa je bila sjajna i svi smo se odmah slagali.“, kaže Una i dodaje da svaki lider treba posjedovati komunikativnost, jer bez nje ne bi mogao da ispolji niti jednu drugu svoju osobinu.

MreSVUBiH zahvaljuje svim predsjednicima Vijeća učenika na aktivnom učešću i ugodnom druženju, te želi mnogo sreće u obnašanju njihovih funkcija.

Ovaj trening je realiziran u sklopu projekta „Gradimo mostove – rušimo zidove“ koji je podržan od strane Smart Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implemetnira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.