Održan trening za Mreže vijeća učenika KS i BPK

Predsjednici vijeća učenika Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno su u Sarajevu izgradili svoje sposobnosti i vještine važne za liderstvo i timski rad kroz trening za izgradnju kapaciteta Vijeća učenika. Trening je održan u petak, 8. 12. 2023., u hotelu Hollywood.

Predsjednici vijeća su imali priliku zajednički identifikovati izazove i probleme s kojima se suočavaju u svojim školima i vijećima učenika, te pronašli adekvatna rješenja i tako izgradili iskustvo što će im olakšati njihovo aktivno djelovanje.

Zahvaljujući novoj metodologiji rada, kreiranoj kroz projekat “Gradimo mostove-rušimo zidove” učesnisi cu na inovativan način učili o važnosti razmijenjivanja mišljenja, kohezije i multikulturalnosti, a pristupili su i anonimnim anketama, putem kojih se radi istraživanje odnosa mladih prema multikulturalnoj Bosni i Hercegovini. Ovo istraživanje će se sprovesti na 15 hiljada ispitanika.

Zahvaljujući realizaciji treninga, izabrano je novo rukovodstvo Mreža vijeća učenika KS i BPK za 2024. godinu. Tako je mjesto predsjednika Mreže vijeća učenika KS demokratski pripalo Ajdinu Durakoviću, učeniku JU Srednjoškolskog centra u Vogošći: “Iskreno nisam mislio da ću postati predsjednik mreže, jer vrlo rijetko se kandidujem za neke titule dok ne vidim ko radi u toj organizaiciji i da li se oni koji rade i vode zalažu za cijelu priču, ali treneri i Mandžuka su se pokazali kao izuzetni ljudi na prvom treningu i to mi je dalo motivaciju da i ja ostavim svoj trag i dosadašnje iskustvo u ovoj organizaciji.“, kaže Ajdin i dodaje da je ovim treningom upoznao divne mlade ljude te ono najbitnije na svijetu – prijatelje.

Mjesto zamjenika predsjednika pripalo je učeniku JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, Ismailu Alibegoviću, dok će PR Mreže obnašati Ardan Bečić, učenik JU Srednje ekonomske škole u Sarajevu.

Kada govorimo o Bosansko-podrinjskom kantonu, pozicija predsjednice Mreže pripala je Nejli Alikadić, učenici JU MSŠ “Enver Pozderović” u Goraždu: “Utisci su predobri i baš mi je drago što sam bila na treningu. Najdraži dio treninga je rad u grupama.“, kaže Nejla i dodaje kako je očekivala da će biti izabrana na mjesto predsjednice Mreže. Mjesto potpredsjednika Mreže pripalo je Halidu Usanoviću, učeniku JU Srednje stručne škole “Džemal Bijedić”, a PR će obnašati Alma Kunovac, učenica JU Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović”.

MreSVUBiH zahvaljuje svim predsjednicima Vijeća učenika na aktivnom učešću i ugodnom druženju, te želi mnogo sreće u obnašanju njihovih funkcija.

Ovaj trening je realiziran u sklopu projekta „Gradimo mostove – rušimo zidove“ koji je podržan od strane Smart Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implemetnira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.