Održana 10. konferencija Mreže savjeta/vijeća učenika BiH

U hotelu „Hollywood“ proteklog vikenda (02. i 03.06.2018.) održana je 10. konferencija Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Konferencija je okupila predstavnike srednjoškolaca iz svih kantona/županije i regija Bosne i Hercegovine koji su sumirali realizirane aktivnosti u ovoj školskoj godini, a upriličena je i promocija mreSVUBiH maturanata.

Glavni povod okupljanja srednjoškolaca na tradicionalnoj aktivnosti bila je kampanja pod nazivom „I ja sam za EU selo“ u okviru projekta „Evropsko selo“ u Bosni i Hercegovini kojeg realizira ova Mreža. Kampanja se bazirala na snimanje promotivnog videozapisa za navedeni projekat s ciljem izražavanja stava mladih ljudi da žele Evropsko selo u Bosni i Hercegovini.

Evropsko selo je koncept unikatnog dizajna koji predstavlja kolekciju kulutrnih centara (kuća) od kojih će svaka predstavljati po jednu evropsku dražvu. Drugim riječima, kao zajedničko mjesto pojedinačnih kulturnih centara, Evropsko selo predstavljat će Evropu u malom. Svaka kuća bit će smještena na površini koja će imati stvarni oblik zemlje koju predstavlja, tako da će iz ptičije perspektive cijelo selo imati oblik Evrope.

Realizirajući ovaj projekat mreSVUBiH nastoji doprinijeti kulturnom bogatstvu naše zemlje tako što će evropske raznolikosti prezentirati u Bosni i Hercegovini.