Održana radionica o religijama u Četvrtoj Gimnaziji Ilidža

Treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su u Četvrtoj Gimnaziji Ilidža održali radionicu o religijskom dijalogu i univerzalnim porukama mira različitih svjetskih religija na kojoj su prisustvovali učenici ove škole.

Navedena radionica održana je u sklopu projekta „Inicijativa mladih za pomirenje i održivi mir“ koju realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH a finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Radionica se bazirala na upoznavanju različitih svjetskih, te najmnogoljudnijih religija u Bosni i Hercegovini. Učesnici su diskutovali o različitim religijama te kroz prezentacije pokazali znanje i izveli zaključke.
Trenere Mreže savjeta/vijeća učenika BiH najviše je dojmila zainteresovanost i motivisanost učenika u ovoj školi.

Učesnici su posebno govorili o pravoslavlju, katoličanstvu, islamu i judazimu kao najmnogoljudnijim religijama u BiH, o njihovim sličnostima i specifičnostima kada je u pitanju prakticiranje ovih religija u Bosni i Hercegovini kao multireligijskoj državi.

U konačnici, učenici Srednjih škola u Kantonu Sarajevo zaključili su da ove religije u sebi nose poruke mira, tolerancije i suživota.