Održana radionica o religijama u Mješovitoj industrijskoj školi u Zenici

Treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su Mješovitoj industrijskoj školi u Zenici 14.12.2018. održali radionicu o religijskom dijalogu i univerzalnim porukama mira različitih svjetskih religija na kojoj su prisustvovali učenici ove škole.

Navedena radionica održana je u sklopu projekta „Inicijativa mladih za  pomirenje i održivi mir“ koju realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH a finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Radionica se bazirala na upoznavanju različitih svjetskih, te najmnogoljudnijih religija u Bosni i Hercegovini. Učesnici su diskutovali o različitim religijama te kroz prezentacije pokazali znanje i izveli zaključke.

Učesnici su najviše interesovanja pokazali za specifičnosti prakticiranja islama u Bosni i Hercegovini te njegovu interakciju s drugim monoteističkim religijama na ovim prostorima. U zaključku učesnici iznijeli kako ni islam, ali ni druge religije u sebi ne nose elemente razdvajanja ili diskriminacije već naprotiv elemente mira, praštanja i spajanja.