Održana radionica o religijama u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli

Treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli održali radionicu o religijskom dijalogu i univerzalnim porukama mira različitih svjetskih religija na kojoj su prisustvovali učenici ove škole.

Navedena radionica održana je u sklopu projekta „Inicijativa mladih za  pomirenje i održivi mir“ koju realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH a finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Radionica se bazirala na upoznavanju različitih svjetskih, te najmnogoljudnijih religija u Bosni i Hercegovini. Učesnici su diskutovali o različitim religijama te kroz prezentacije pokazali znanje i izveli zaključke.

Diskutovali su i o pravoslavlju, katoličanstvu, islamu, odnosno najmnogoljudnijim religijama u BiH, o njihovim sličnostima i specifičnostima kada je u pitanju prakticiranje ovih religija u Bosni i Hercegovini kao multireligijskoj državi.

Učesnici radionice iz Srednje medicinske škole u Tuzli zaključili su da ove religije u sebi nose poruke mira, tolerancije i suživota.