Održana radionica o religijama u Srednjoškolskom centru ‘Petar Kočić’ u Šipovu

Treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su u Srednjoškolskom centru ‘Petar Kočić’ u Šipovu održali radionicu o religijskom dijalogu i univerzalnim porukama mira različitih svjetskih religija na kojoj su prisustvovali učenici ove škole.

Navedena radionica održana je u sklopu projekta „Inicijativa mladih za  pomirenje i održivi mir“ koju realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH a finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Na interaktivnoj radionici učesnici su razmjenjivali mišljenja i znanja iz najvećih svjetskih religija i izvlačili univerzalne poruke mira koju svaka religija nosi sa sobom. Kroz prezentacije i grupni rad, učesnici su imali priliku da iskažu svoje znanje vezano za svjetske religije.

Učesnici su posebno govorili o četiri religije i to pravoslavlju, katoličanstvu, islamu i judazimu kao najmnogoljudnijim religijama u BiH, o njihovim sličnostima i specifičnostima kroz kultorno nasljeđe u istoriji ove države.

Kao rezultat ovakve radionice učenici su iskazali posebno zadovoljstvo jer su im kroz prizmu novih znanja o najvećim svjetskim religijama otvoreni vidici ka želji da saznaju mnogo više o takvim religijama.

Takođe učenici su zaključili da najzastupljenije religije u BiH nose poruke ljubavi, mira i tolerancije.