Održana radionica o religijama za učenike Građevinske škole Banja Luka

Treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su  u Domu omladine održali radionicu za učenike Građevinske škole Banja Luka o religijskom dijalogu i univerzalnim porukama mira različitih svjetskih religija na kojoj su prisustvovali učenici ove škole.

Navedena radionica održana je u sklopu projekta „Inicijativa mladih za  pomirenje i održivi mir“ koju realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH a finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Radionica se bazirala na upoznavanju različitih svjetskih, te najmnogoljudnijih religija u Bosni i Hercegovini. Učesnici su diskutovali o različitim religijama te kroz prezentacije pokazali znanje i izveli zaključke. Diskusija je bila zanimljiva i nadasve korisna za sve učenike.

Učesnici su posebno govorili o četiri religije i to pravoslavlju, katoličanstvu, islamu i judazimu kao najmnogoljudnijim religijama u BiH, o njihovim sličnostima i specifičnostima kada je u pitanju prakticiranje ovih religija u Bosni i Hercegovini kao multireligijskoj državi.

U konačnici, učenici Građevinske škole Banja Luka zaključili su da ove religije u sebi nose poruke mira, tolerancije i suživota.