Predsjednici savjeta/vijeća učenika srednjih škola proteklog vikenda u Sarajevu planirali naredne aktivnosti mreSVUBiH-a

Predsjednici savjeta/vijeća učenika okupili su se proteklog vikenda u Sarajevu kako bi planirali naredne aktivnosti mreSVUBiH-a i zakazali nove treninge za kantone i regije. Trening se održao od 9. do 11. oktobra 2020. godine u prostorijama Hotela “Hollywood”.

Treningu su prisustvovali predstavnici Mreža iz kantona i regija, koji obnašaju funkcije predsjednika saveza/vijeća učenika u svojim srednjim školama. Uz srednjoškolce, na treningu je bilo prisutno i nekoliko trenera mreSVUBiH-a. Zajednički je analiziran rad savjeta/vijeća učenika srednjih škola u proteklom periodu, sa posebnim osvrtom na realiziranje online nastave. Srednjoškolci su istaknuli probleme s kojima se suočavaju u svom radu ali i u radu savjeta/vijeća učenika. Analizirana je i dosadašnja kampanja „Želimo znati, kada ćemo prodisati“, a učesnici su diskutovali i na koji način se može poboljšati i unaprijediti rad cjelokupne Mreže. Kroz zanimljive i interaktivne vježbe srednjoškolci su aktivno učestvovali u radu i planiranju već tradicionalnih aktivnosti mreSVUBiH-a, koje nas ubrzo očekuju. Pored toga, predložene su ideje i za nove akcije, koje za cilj imaju privući pažnju srednjoškolske populacije.

Na treningu je učestvovalo i nekoliko novih članova Mreže.

Hana Hamzić je učenica Gimnazije „Bihać“ koja je kao predstavnica Mreže vijeća učenika USK po prvi put bila učesnica jednog ovakvog događaja.

„Kao što ste i rekli, prvi put sam bila na treningu mreSVUBiH-a i drago mi je što sam imala priliku da dođem, upoznam nove ljude i steknem nova iskustva. Prezadovoljna sam sa radom trenera i srednjoškolaca, te se nadam da ću i u budućnosti imati priliku da učestvujem u treninzima koje organizira Mreža. Naučila sam mnogo novih stvari o timskom radu, liderstvu, a pričali smo o problemima srednjoškolaca u cijeloj BiH. Svakako ću ovo iskustvo pamtiti a koristit će mi kao poticaj i motivacija u daljem radu da ono što sam naučila primijenim i u svojoj Mreži“ istaknula je Hana.

Još jedna članica mreSVUBiH-a, Berina Musić iz Sarajeva, je po prvi put bila učesnica ovakve aktivnosti. Berina, koja pohađa Gazi Husrev-begovu medresu, je naglasila:“ Analiziranje dosadašnjih aktivnosti i problema, potraga za rješenjima i planiranje novih aktivnost u timu najaktivnijih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini za mene je zaista velika čast i zadovoljstvo. Tri dana druženja bila su izuzetna prilika da se upoznamo, razmijenimo iskustva i pokušamo naučiti nešto novo. Drago mi je što sam član velike porodice zvane mreSVUBiH“.


Lucija Penava učenica Gimnazije fra Grge Martića u Posušju također nosi pozitivna iskustva sa treninga u Sarajevu, jer je upoznala dosta novih prijatelja. „Naučili smo mnogo novih stvari koje možemo primjenjivati u našim školama. Planirali smo tradicionalne aktivnosti sa srednjoškolcima u cijeloj BiH s obzirom na cjelokupnu situaciju sa koronavirusom. Uz rad i planiranje raznih aktivnosti imali smo dosta slobodnog vremena za razgovor i upoznavanje.  Vikend je prošao jako dobro te smo uz dobar provod uspjeli organizirati aktivnosti koje ćemo provoditi ove školske godine.”

I ovaj susret  mreSVUBiH-a je protekao u sjajnoj atmosferi i druženju svih učesnika. Treneri i srednjoškolci su jednoglasni u ocjeni da su dobili veliki motiv za dalji rad, te da će se truditi da Mreža u narednom periodu još bolje funkcioniše.

Trening je realiziran u okviru projekta “Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih”- (YEDI).