Predsjednici vijeća učenika HNK/Ž i ŽZH raspravljali o problemima srednjoškolaca

Novi trening koji je uspješno okončan bio je namijenjen Mrežama vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Županije Zapadnohercegovačke.

Treningu su prisustvovali predsjednici vijeća učenika srednjih škola koji su vodili diskusije o stanju u svojim školama, već relizovanim aktivnostima, aktuelnim problemima srednjoškolaca, kao i uopšteno problemima mladih.

Trening je okupio više od 15 učesnika te je protekao u super atmosferi. Pored rada bilo je vremena za zabavu i međusobno upoznavanje.

Na početku treninga PR-ovi Mreža su upoznali učesnike šta je to Mreža vijeća učenika, predstavljen je rad Mreža, ali i tradicionalne aktivnosti koje se provode svake školske godine.

Srednjoškolci su zatim podijeljeni u grupe u kojima su o problemima sa kojima se susreću u svojim školama i lokalnim zajednicama. Svaka grupa je obrazložila probleme za koje smatraju da su bitni. Učesnici su diskusijom nastojali doći do ideja i načina za njihovo rješavanje. Istaknuli su odlučnost da uključe i ostale kolege u aktivnosti koje će se provoditi.

Predsjednici Mreža su na kraju treninga odredili bitne datume za obilježavanje i aktivnosti koje Mreže namjeravaju provesti u narednom periodu.

Trening je održan u utorak, 4. maja/svibnja 2021. godine, preko video platforme Zoom.

Pozivamo sve srednjoškolce da prate rad i aktivnosti Mreža vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona i Županije Zapadnohercegovačke.