Prvi koordinacioni sastanak za projekte „Peace studies towards youth reconciliation“ 

Prvi koordinacioni sastanak za projekat „Peace studies towards youth reconciliation“  održan je u periodu od 23.8. do 25.8.2018. godine u Banjoj Luci. Sastanku je prisustvovalo ukupno jedanaest trenera Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Sastanak je organiziran u svrhu detaljne analize projekta i planiranja realizacije aktivnosti koje spadaju u iste projekte. Cilj je bio detaljno razviti metodologiju rada i kalendar aktivnosti ovih projekata. Kao rezultat, dogovoreno je sljedeće:

– istraživanje na teme vršnjačkog nasilja, diskriminacije, multikulturalnosti, multietničnosti u školama i lokalnim zajednicama

– kreativno takmičenje pod nazivom „Burek/Бурек/Burek“ na temu mira, pomirenja i vizije promjena koje srednjoškolci trebaju imati.

U okviru istraživanja kreiran je anketni upitnik, a samo istraživanje vršit će se online preko google obrasca i kroz anketne listiće u školama. Istraživanje će biti predstavljeno srednjoškolcima na regionalnim/kantonalnim treninzima kada će im biti objašnjena metodologija prezentovanja istraživanja školskim autoritetima i ispitanicima, način popunjavanja upitnika, te principi prikupljanja i obrađivanja podataka iz upitnika. Također, ovo istraživanje će poslužiti za mjerenje socijalne distance mladih u BiH, a realizovat će se u periodu od oktobra 2018. do januara 2019.

Kreativno takmičenje mladih na kojem će srednjoškolci imati priliku da uzmu učešće pisanjem literarnog rada, crtežom, fotografijom, filmom, ili drugim, njima svojstvenim načinom. Dogovorena je metodologija realizacije ove aktivnosti, plan promocije kao i nagrade koje će biti uručene pobjednicima takmičenja.

Sastanak je bio odlična osnova za početak realizacije projekta koji će vjerujemo ostaviti veliki trag u bosanskohercegovačkoj javnosti.