Radionica održana u JU “Gimnazija“ Bihać na temu vjere i religije

Treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su 27.12.2018. god. održali radionicu u prostorijama Gimnazije Bihać na temu svjetskih religija, religija u BIH kao i razlikama između pojmova religija i vjera.

Radionica se izvodila u sklopu projekta „Inicijativa mladih za pomirenje ka održivom miru“ , a koju realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BIH i finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Tokom radionice otvorili smo različita pitanja o gore navedenim temama, razbili određene predrasude o pojmovima religije/vjere i kroz interaktivan rad i diskusije došli do univerzalnih poruka mira, sreće, poštovanja i ljubavi koje dolaze iz najzastupljenijih religija u BIH ali isto tako i iz ostalih svjetskih religija.

Pozitivno smo iznenađeni sa znanjem koje su učesnici pokazali i vjerujemo da su kroz razgovore imali dodatnu priliku da ga prošire.

Pored ovih poruka ostvarili smo ugodnu atmosferu i druženje gdje su učesnici kroz podjelu svojih iskustava imali priliku da nauče nove stvari i razmisle o svojim stavovima i uvjerenjima.