Radionicama o religijama u Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi Mostar

U Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi Mostar treneri Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine održali su radionicu u sklopu projekta koji financira Kanadski fond za lokalne inicijative pod nazivom „Inicijativa mladih za pomirenje i održivi mir“.

Mreža savjeta/vijeća učenika pomirenje i održivost mira vidi i kroz razgovor o svjetskim religijama i njihovom razumijevanju. Neophodno je razumjeti prvenstveno one religije i njihove vjernike s kojima se svakodnevno susrećemo. Stoga su srednjoškolci s posebnom pažnjom razgovarali o katoličanstvu, islamu, pravoslavlju i judaizmu.

Ove religije imaju isto počelo, unatoč različitim načinima prakticiranja. Govoreći o Abrahamu, govorimo o istom onom Ibrahimu koji je poznat svakom vjerniku koji se izjašnjava kao katolik, musliman, pravoslavac ili pripadnik brojnih drugih religija. Kada govorimo jezikom mira, ljubavi i tolerancije govorimo u ime sve četiri religije koje su srednjoškolci zajednički analizirali i potvrdili još jednom ono najvažnije.