Sa radom krenula i Mreža savjeta učenika dobojske regije

Mreža savjeta učenika dobojske regije održala je prvi regionalni sastanak u školskoj 2020/21. godini, a zbog pandemije koronavirusa i nastojanja da se očuva zdravlje srednjoškolaca trening se realizovao preko online video platforme Zoom. Treningu je prisustvovalo 8 predsjednika savjeta učenika srednjih škola sa područja dobojske regije.

Tokom treninga učesnici su imali priliku razvijati timski duh i poboljšati komunikaciju, kao i osmisliti kalendar aktivnosti za tekuću školsku godinu. Trening su vodili treneri mreSVUBiH-a Jovana Jokić i Filip Vidić.

Prvog dana treninga predsjednicima savjeta učenika prezentovane su aktivnosti i rad mreSVUBiH-a. Nakon toga srednjoškolci su navodili nedostatke i probleme u radu savjeta učenika u svojim školama, na osnovu kojih bi se trebale napraviti akcije za poboljšanje trenutne situacije. Drugog dana učesnici su bili podijeljeni u grupe, unutar kojih su osmišljavali ideje i planove za aktivnosti koje namjeravaju provoditi ove školske godine, kso što su „Jedan slatkiš, jedno dijete“, „Znalac genijalac“, „Savjet u upravi“, „Šareni defile“, „Ostavi trag“ i mnoge druge.

Potom je  izabrano i  novo rukovodstvo Dobojske regije. Za predsjednicu je izabrana Ivana Stanković, ulogu potpredsjednice će obavljati Olivera Ristić, dok je novi PR regije Luka Vidić.

Trening se realizovao u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih u BiH“.