Izvještaj sa seminara u Sarajevu

U periodu od 28.9. do 30.9.2016. u hotelu Hollywood u Sarajevu održan je seminar kojem su prisustvovali treneri Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme trajanja seminara analizirali smo dosadašnji rad kantona/regija, njihove probleme i eventualna rješenja. Problemi su se uglavnom ogledali u lošoj komunikaciji, pasivnosti i manjku podrške uprava škola i ministarstava. Motivacija i afirmacija članova vijeća učenika u školama i predsjednika vijeća učenika škola, sastanci sa upravama škola uz veliku podršku trenera, te zbližavanje sa ministarstvima su prijedlozi rješenja ovih problema. Prilikom prezentacija odnosa broja škola i odabranih predsjednika škola u regijama/kantonima, problema istih i njihovih rješenja predsjednici su imali priliku dati prijedloge aktivnosti na seminarima koje bi na učesnike spomenutog i njihova vijeća djelovale pozitivno. Razgovarali smo i o nazivu, temi i toku kampanje koja će se raditi ove školske godine. Mnoštvo ideja objedinili smo u jedan prijedlog – kampanju pod nazivom „Želimo znati kada ćemo složni postati“, a ticala bi se jednakosti i rušenja predrasuda u Bosni i Hercegovini. Kao srednjoškolci koji dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine želimo svojim primjerom pokazati kako su naše razlike bogatstvo. Puni razlika, a zapravo isti funkcionišemo kao pravi tim. Upravo tako treba da funkcionišu i institucije, vlast i na kraju, cijela država. Također, izabrano je novo prelazno rukovodstvo Mreže vijeća učenika FBiH. Odlučeno je da do sljedećeg izbora rukovodstva dužnost predsjednika obavlja Aida Osmanagić, prvog potpredsjednika Zlatan Hadžić, a drugog Lejla Halilović. Kampanja pod nazivom “Izbori nisu dječija igra” je zaključena debatom “Želim upoznati onoga za koga glasam” održanoj u petak, 30.9. od 11h u prostorijama hotela. Debati su prisustvovali politički kandidati političkih partija sa područja Kantona Sarajevo. Osim njih i učesnika seminara, prisustvovalo je i 25 srednjoškolaca Kantona Sarajevo, kao i brojni mediji. Politički predstavnci su se obratili prisutnim predstavljajući sebe, svoje partije, te svoj dosadašnji i budući rad. Srednjoškolci su im ovom prilikom iznijeli svoje zahtjeve, te postavljali pitanja i na taj način se uključili u ovu sferu bitnu za svakog pojedinca.

 Na kraju, nije nam ostalo ništa drugo nego da motivirani, zadovoljni i bogatiji za nova znanja i iskustva sa ljudima nevjerovatnih sposobnosti i mogućnosti jedni drugima poželimo mnogo sreće i već željno iščekujući naš sljedeći susret otputujemo na različite strane Bosne i Hercegovine.