Saopštenje sa treninga MreVUK-a TK, BD i PŽ

Predstavničko tijelo srednjoškolaca regije Tuzlanskog Kantona, Brčko Distrikta te Posavske Županije, u periodu od 10.-12.11.2016.godine u Hotelu „Orion“ u Srebreniku, održalo je svoj prvi trening sastanak za školsku 2015/16. godinu.

Učešće su uzeli predsjednici Vijeća učenika srednjih škola sa ovoga područja.

Osnovni cilj treniga, pored jačanja kapaciteta i izgradnje novih vještina, bio je i diskutovanje o postojećim problemima te pronalazak adekvatnih strategija za rješavanje istih.

Učesnici su tokom prvog i drugog dana kreirali plan i program za predstojeću godinu. Kao bitan aspekt istoga istakli su poboljšanje saradnje Mreže vijeća učenika TK-a sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta čija saradnja i prethodnih godina nije izostala.

Kroz kreativne radionice interaktivnog karaktera, učili su o procesu donošenja odluka na različitim nivoima. Bitnost znanja iz ove oblasti ogleda se u demokratskom radu Mreže savjeta vijeća učenika u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, kroz proces donošenja demokratskih odluka pri čemu je pravo biranja i odlučivanja, ostavljeno srednjoškolcu kao jedinki koja prepoznaje, mapira te rješava probleme sa kojima se susreće ova dobna grupa.

Također, u sklopu trodnevnog treninga, lideri srednjih škola, birali su rukovodstvo na nivou regija.

Predsjednica mreVUK-a TK, Lejla Halilović istakla je kako vjeruje u implementaciju postavljenih zadataka te je sigurna u uspješnost iste, zbog strukture mreže i pozitivne energije sa kojom svi u timu žele biti dijelom pozitivnih promjena u svojim zajednicama. “Predstavnici srednjoškolaca TK, BD i PŽ, još jednom su dokazali koliko aktivne, jake i kreativne srednjoškolce imamo. Iz seminara u seminar bivam ohrabrena sposobnostima, entuzijazmom i željom za radom, te objektivnom iznošenju a potom i pronalasku rješenja, za probleme sa kojima se oni i njihovi vršnjaci susreću. Vjerujem da ćemo sa svojim projektima i idejama biti ono pozitivno što će motivisati ostatak mladih oko nas, te da ćemo biti kanal za rješavanje poteškoća sa akcentom na neophodno poštivanje obaveza.”

Projekat „Razvoj Mreža savjeta/vijeća učenika“, koji realiziraju OKC Banja Luka i Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke, okuplja srednjoškolce sa ciljem povezivanja, razmjene ideja i iskustava u radu Vijeća učenika, a također se raspravlja i o temama koje su bitne za poboljšanje uvjeta obrazovanja srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

thumbnail_IMG_2284 thumbnail_IMG_2333thumbnail_IMG_2289 thumbnail_IMG_2290e