Sara Dejanović: Srednjoškolci kroz Mrežu odrastaju i postaju zreliji ljudi

Naredna mreSVUBiH NADA koju predstavljamo dolazi iz Unsko-sanskog kantona. Sara Dejanović je predsjednica Vijeća učenika Katoličkog školskog centra ˝Ivan Pavao II˝ u Bihaću, te potpredsjednica i PR Mreže vijeća učenika Unsko-sanskoga kantona.  Živi u Bihaću i pohađa Katolički školski centar ˝Ivan Pavao II˝- Srednju medicinsku školu. Članica je brojnih organizacija, volontira, mentoriše projekte, a u slobodno vrijeme voli čitati knjige. Sva njena interesovanja su usmjerena prema aktivizmu i volonterizmu, ali također i politici s kojom se u budućnosti želi baviti.

Saro, reci nam nešto o svojoj školi i gradu iz kojeg dolaziš?

Katolički školski centar ˝Ivan Pavao II˝ osnovan je 13.6.2006.godine kada je banjalučki biskup dr. Franjo Komarica potpisao dekret o osnivanju Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u sustavu „Katoličkih škola za Europu“ u Bihaću. Time je naš Centar postao najmlađi od sedam centara u sustavu „Katoličkih škola za Europu“ u Bosni i Hercegovini koji su se počeli osnivati od 1995. godine. Odmah nakon osnivanja s radom je 4.9.2006. počela Opća gimnazija. Iduće školske godine (2007./2008.) otvorena je i osnovna škola, a par godina poslije osnovana je i Srednja medicinska škola. Škola je jedna od bolje uređenih na kantonu i obezbjeđuje sav potreban materijal za rad, ali također pruža kvalitetno obrazovanje svim učenicima koji je pohađaju. U amfiteatru koji se nalazi unutar ovog Centra redovno se održavaju priredbe i razne druge izvedbe povom blagdana, praznika kako državnih tako i vjerskih, ali i također promocije novonapisanih knjiga i koncerti.

Bihać je grad i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, te sjedište Unsko-sanskog kantona. On je malen, ali veoma lijepo uređen grad. Kroz njega protječe jedna od najljepših i najčistijih rijeka Bosne i Hercegovina, a to je rijeka Una koja daje ovom gradu nevjerovatnu čar i harizmu. Također, vrlo bitno je spomenuti da postoji i stari dio grada koji je povijesno veoma važan. Bihać privlači mnoge turiste zbog svojih lokacija pored same rijeke Une, ali i ostalih drugih znamenitosti koje ovaj grad pruža.

Pored aktivnosti u Mreži, da li si uključena u rad ili volontiranje u svojoj lokalnoj zajednici ili nekom udruženju?

Pored Vijeća učenika, a prvenstveno same Mreže prema kojoj gajim veliku ljubav, također sam u Upravnom odboru Omladinske banke, članica sam Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, Novinske asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, te Platforme Politika mladih Unsko-sanskoga kantona. Mentorišem razne projekte, bavim se pisanjem istih,  pomažem mladima u njihovoj realizaciji, često volontiram, te prisustvujem različitim edukacijama i seminarima.

Od kada si članica Mreže i kako si ušla u Mrežu?

Svoju čitavu Osnovnu školu, a zatim i prvi i drugi razred srednje škole provela sam kao član Vijeća učenika gdje sam se aktivno zalagala za rad istog. Krajem drugog razreda srednje škole izabrana sam i za predsjednika Vijeća učenika.  

Koje su to stvari koje svi srednjoškolci mogu pronaći u Mreži a nema ih drugdje?

Srednjoškolci u Mreži mogu pronaći nevjerovatno iskustvo i naučiti mnogo kvalitetnih stvari koje će im pomoći u daljnjem obrazovanju, ali i kroz život. U suštini kroz Mrežu srednjoškolci na neki način odrastaju i postaju zreliji ljudi.

Reci nam nešto o druženju, poznanstvima i sjećanjima na treninge i iskustvima koje nećeš zaboraviti a vezana su za Mrežu?

Kroz sami rad, druženja, ali i odlaskom na treninge stekla sam mnogo poznanstava širom Bosne i Hercegovine, upoznala sam predivne ljude s kojima sam skoro svaki dan u kontaktu i kojima se mogu u bilo kojem trenutku obratiti za pomoć te računati na njih. Jedno od ljepših iskustava na treningu svih predsjednika bila je mreSVUBiH matura, gdje su ispraćeni stari predsjednici na vrlo kreativan ali zanimljiv način.

Jesu li mladi danas dovoljno aktivni i zalažu li se za svoja prava? Na koji način se mladi mogu potaknuti na aktivan angažman?

Ovo je vrlo teško pitanje, ali svakako da postoje oni aktivni, ali i oni pasivni mladi koji se zalažu, ali možda i ne zalažu za svoja prava. Smatram da se mladi mogu potaknuti na kreativan, njima zanimljiv način, odnosno kroz neke radionice, seminare, edukacije, ali i putovanja koji bi njihov um potaknuli na drugačiji način razmišljanja i privukli ih aktivnom angažmanu kako u svojoj lokalnoj zajednici, tako i u državi. Mladi trebaju shvatiti da su oni budućnost naše države.

Kao mlada osoba koje su to najveće prepreke i problemi sa kojima se ti suočavaš i misliš li da se nešto može uraditi?

Smatram da je najveća prepreka manjak obrazovnih ustanova što sužava izbor biranja,  pa zatim nezaposlenost i navodi nas mlade na selidbe, ali i zastarijeli plan i program s kojim se susrećemo. Smatram da bi se trebalo proširiti obrazovanje, uvesti neki novi smjerovi, ali i promijeniti trenutni planovi i programi.

Koje su tvoje ambicije u životu, čime želiš da se baviš i kakve promjene želiš da postigneš?

Moja najveća ambicija je da uspijem u svojim željama i naumima. Kao što sam i prethodno rekla u budućnosti želim se baviti politikom, ali i završiti MRESVUBIH AKADEMIJU, postati trener i raditi s mladim i kreativnim ljudima jer to je nešto što me ispunjuje. Želim poboljšati situaciju u svom gradu, ali i državi i potaknuti mlade na aktivizam i društveni angažman.

Čime se baviš u slobodno vrijeme, koliko si aktivna na društvenim mrežama i da li ti je to bitno?

U slobodno vrijeme volim čitati, pisati, šetati, ali i istraživati. Na društvenim mrežama  i nisam toliko aktivna kad je u pitanju objavljivanje slika ili nekih objava, ali sam upućena u sva dešavanja. Društvene mreže mi i jesu, ali i nisu bitne. Jedino zbog čega su mi na neki način bitne je zbog komunikacije s osobama s kojima se ne mogu vidjeti uživo jer ne žive blizu, ali svakako više preferiram onaj razgovor koji je uživo.

Najdraži film, serija? Koji vrstu muzike slušaš?

Moj najdraži film je ˝Nerve˝, a najdraže serije su ˝Grand hotel˝ i ˝Lucifer˝. Preferiram stranu muziku, a najdraža mi je pjesma ˝Wieso tust du mir das an ˝ od Apache 207.

Najdraža javna ličnost?

Moja najdraža javna ličnost je Hana Hadžiavdagić Tabaković koja je iz  Sarajeva. Sviđa mi se njen realni način gledanja na svijet,  probleme, ali i budućnost, to što nema dlake na jeziku i sve racionalno iskomentira i podijeli sa ljudima koji je prate. Također, učestvuje u velikom broju humanitarnih akcija te rado pomaže ljudima koje čak ni ne poznaje u njihovim problemima.

Poruka svim srednjoškolcima?

Želim poručiti svim srednjoškolcima da budu optimisti i prvenstveno da budu svoji te da svoju budućnost pažljivo biraju.  Radite ono što želite i niti u jednom trenutku nemojte izabrati nešto u čemu se ne vidite.